Ezért beszélt meteorokról Orbán Viktor a ma reggeli rádiós interjújában
Szóba került háború, gazdaság és a "migránsgettók" kérdésköre is
Ezért beszélt meteorokról Orbán Viktor a ma reggeli rádiós interjújában

Facebook/Orbán Viktor

2023. 07. 28.
Meteorokról, háborúról, gazdasági kilátásokról és Tusnádfürdőn elmondott beszédéről is nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című péntek reggeli műsorában.

A kormányfő a műsorban kifejtette: Tusnádfürdő ikonikus helye a nemzeti oldalnak, az ott elhangzott beszédének műfaja pedig körülhatárolhatatlan. Elmondta, arra használja annak lehetőségét, hogy felszólalhat Tusnádfürdőn, hogy közös gondolkodást ajánljon, ezért a reakciók mindig izgalmasabbak, mint maga a mondandó.

Orbán Viktor elmondta, nagy lehetőségeket lát a Romániával és a Szlovákiával való együttműködésben,

 

"sok szép közös dolgot tudnánk csinálni a következő időszakban".

  • Elmondta, találkozott a román miniszterelnökkel és nagyon szeretné, ha jó viszonyt tudnának kialakítani. Az új miniszterelnök fiatal, erős és agilis vezető, "szerintem komoly dolgokat lehet vele közösen megcsinálni" - fogalmazott.
  • Szlovákiával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ott választás lesz szeptemberben. Azt mondta, mivel a két ország nem fog tudni "egy malomban őrölni" az utódállamkérdésben, azt a történészekre kellene hagyni, ezt a kérdést hiba beengedni a szlovák-magyar kapcsolatok középpontjába.

Miféle meteor?

A gazdasági helyzetről azt mondta: "két különböző meteorral találkoztunk".

Covid idején meghalt sok ember, az egy nagyon fájdalmas másfél év volt Magyarország számára. Akkor az életekért kellett harcolni, emellett pedig a munkalehetőséget kellett megvédeni - emlékeztetett.

Kiemelte: a háború más, mert egyelőre a munkahelyeket nem veszélyezteti. Magyarországon teljes foglalkoztatás volt a háború előtt, "és a háború ebből nem is tudott bennünket kibillenteni" - jelentette ki. Erről egyébként előzetesen Facebookon is megosztott egy bejegyzést Orbán:

Hogy áll a háború?

A háború nagyon költséges dolog, és az ukránoknak elfogyott az erejük, ma csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát, és működőképes állapotban az ukrán hadsereget - mondta a kormányfő. És szerinte alapvetően két kérdés van:

  1. az egyik, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke hogy dönt, meddig költi számolatlanul a milliárdokat itt, Kelet-Európában,
  2. a másik, hogy meddig bírja Európa - értékelt Orbán Viktor.

Migránsgettók?

Nem akarunk sem migránskvótát, sem migránsgettókat - jelentette ki Orbán.

Úgy fogalmazott: mi, magyarok annyit tudunk mondani, hogy az ország elromlásának kockázatát is olyan magas fokozatúnak tekintjük, hogy nem akarunk sem migránskvótát, sem migránsgettókat, és ha nem akarjuk, ezek nem is lesznek.

Orbán Viktor váratlan időbeli egybeesésként hivatkozott arra, hogy Olaszország, amely sokáig ellenezte a kötelező kvótákat és a migránsgettók létrehozását, megváltoztatta az álláspontját és ezt elfogadta, majd néhány héttel később kapott 19 milliárdot abból a Covid utáni újjáépítési alapból, amiből Magyarország nem kap.

Bonyolult játszmák zajlanak a háttérben, én nem vagyok híve ezeknek - mondta a kormányfő, aki a migrációt nem taktikai vagy stratégiai kérdésnek, hanem történelmi kérdésnek tartja, amit ezen a síkon kell kezelni.

A rádióinterjú teljes terjedelmében itt hallgatható meg:

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!