"Ezen a videón te vagy?" - fékezhetetlenül terjed egy alattomos vírus a Facebookon
Ismerőseink nevében küldik, miközben ők mit sem tudnak róla
"Ezen a videón te vagy?" - fékezhetetlenül terjed egy alattomos vírus a Facebookon

Forrás: Hetek

2021. 03. 29.
Megállás nélkül újra és újra felüti a fejét egy facebookos vírus, amelynek már különféle mutációi is vannak, ami nehezíti az ellene való védekezést. Mindegyik verzióban az a közös, hogy egy ismerősünk nevében érkezik az üzenet, amiben egy videó linkje található. Az üzenet tárgya arra utal, mintha rólunk került volna fel valamilyen felvétel, ám a kattintás után csak néhány adathalász vírust sikerül magunkra, és barátainkra szabadítanunk. 

Hazai Messenger-felhasználók körében fékezhetetlenül terjed az a kamulinkes vírus, ami az ismerős-listákon keresztül ösztönzi a célszemélyt a kattintásra. 

"Nézd, mit találtam", "Ez te vagy?". "Úgy néz ki, mint te"

- ezekkel a kis kommentekkel érkezik az üzenet a postaládákba, mindegyikben egy linkkel, ami vizuálisan elvileg egy videóra mutat. 

A napokban Magyarországon egy csomagküldő sms-csalás terjedt el, ami több százezer ember telefonjára küldött gyanús értesítéseket. A rendőrség később tájékoztatott arról, hogy egy nemzetközi bűnszervezet állhat a bűncselekmény hátterében.

Ismerőseinknek mind kiküldi a vírust

A valóságban azonban videóról szó sincs, kártékony adathalász vírusról azonban annál inkább. Amikor az ember rákattint a linkre, akkor hol egyből, hol áttételesen, de a vírus a Facebook-ismerősök listáján keresztül újabb embereknek kerül "kipostázásra". 

Szakemberek szerint az adatlopás banki jelszavakig, levelező listáig sok mindenre kiterjedhet vírustól függően. Joggal vetődik fel tehát a kérdés, hogy mit lehet tenni - ezeket gyűjtöttük most itt csoportba. 

- mindenek előtt ne kattintsunk a linkre, és értesítsük a feladót, hogy vírust küldött (ő lehetőség szerint a postaládájában igyekezzen minden elküldött víruslinket manuálisan kitörölgetni)

- érdemes a Facebookon beállítani az alkalmazások menüpontnál, hogy az appok személyes adatokhoz ne férhessenek hozzá (itt lehet időnként ki is törölni a számunkra ismeretlen, általunk nem használt appokat is, a hozzáférést pedig szinte mindnél tiltani)

- indokolt lehet jelszót változtatni - Facebookon, levelezőrendszerben mindenképpen, de lehet, hogy más internetes jelszavainkat sem árt amúgy időről-időre lecserélni

- ha nagyon nagy a baj, akkor a szakemberek végső megoldásnak a gyári állapot visszaállítását javasolják

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!