„Ez a nekünk járó jóvátétel” - Védelmébe vette a fosztogatásokat a BLM chicagói szervezője 
„Ez a nekünk járó jóvátétel” - Védelmébe vette a fosztogatásokat a BLM chicagói szervezője 

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 13.
A Black Lives Matter chicagói szervezője, Ariel Atkins kiállt a városban fosztogató tömegek mellett, mondván, amit elvesznek, az szimplán „jóvátétel”, és a luxusboltoknak úgyis van biztosításuk. 

"Nem izgat, ha valaki úgy dönt, hogy Gucci, vagy Macy’s esetlen Nike boltokat foszt ki, mert az biztosítja, hogy tudjon mit enni, és legyen mibe öltöznie.”

- jelentette ki Atkins.

"Ez jóvátétel. Ez jóvátétel. Bármit is akarnak elvenni, vegyék nyugodtan, mert ezeknek az üzleteknek van biztosítása és vissza fogják kapni a pénzüket. Az én embereim nem kapnak semmit.”

 

A BLM aktivista Jesse Jackson tiszteletesnek is visszavágott, aki hétfői tweetjében kijelentette, hogy a chicagói fosztogatások „erkölcsileg melytelenek” voltak. 

"A chicagói fosztogatások, rablások és lopások szégyenletesek és erkölcsileg helytelenek voltak. Nem szabad hagyni, hogy összefüggésbe hozzák a társadalmi igazságosság és az egyenlőség iránti törekvésünkkel”

 

- szólt a tweet szövege. Atkins szerint viszont Jacksonnak „semmi köze a Black Lives Matterhez”, és nem volt ott annak megalakításánál, úgyhogy „tartsa meg a véleményét magának”.

Egy hétfői sajtótájékoztatón a chicagói rendőrség képviselője, David Brown elmondta, hogy több, mint 400 rendőrtisztet vezényeltek ki a tömeges zavargások és fosztogatások megfékezésére a városban, ami néhány órával azután tört ki, hogy a rendőrség lelőtt egy férfit a város déli részén található Englewood városrészben még vasárnap. 

Az incidensek kapcsán több, mint 100 embert tartóztattak le fosztogatásért, rendbontásért és rendőrökre való támadásért. 

A hétvégi lövéssel kapcsolatban először olyan hírek keringtek, hogy kisgyermekkel végzett a rendőrség, azonban később tisztázták, hogy a 20 éves Latrell Allen először tüzet nyitott a rendőrökre, mielőtt ártalmatlanították. A férfinek most gyilkossági kísérlet vádjával kell szembenéznie. 

A fosztogatásokat többek között a város polgármestere, Lori Lightfoot is elítélte hétfői sajtótájékoztatóján.

"Ezek nem szegény emberek voltak, akik piti lopásokkal magukat és családjukat próbálták ellátni. Ez egyértelműen bűncselekmény volt, támadás a városunk ellen”

 

- jelentette ki Lightfoot, felszólítva az érintettek felelősségre vonására, és további intézkedések megtételére a város védelmének érdekében.

A közel három hónapja zajló Black Lives Matter zavargások sokak szerint már rég nem a faji igazságtalanságról szólnak, hanem a törvénytelenségről, a káoszról és az anarchiáról Amerika szerte, és az értékek taposásáról, melyek meghatározzák az Egyesült Államok karakterét és lelkét. 

(Newsweek/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!