Európa második legfőbb zavarkeltőjének választotta Orbánt a Politico, szerintük egyvalaki rajta is „túltesz”
Európa második legfőbb zavarkeltőjének választotta Orbánt a Politico, szerintük egyvalaki rajta is „túltesz”

Facebook/Orbán Viktor

2022. 12. 08.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felkerült a Politico legjelentősebb politikusokról készített listájára. A „zavarkeltők listáján” a második helyre került a kormányfő.

A lap minden évben 28 olyan közéleti személyt rangsorol, akik jelentős hatással voltak az adott évben az Európai Unióra, akiket három csoportba sorolnak:

  • a cselekvők,
  • az álmodozók
  • és a zavarkeltők.

Orbán – az utóbbi szekcióban ezüstéremmel a zsebében – kapcsán ízt írja az oldal, hogy „Orbán Viktor próbálta megtörni Brüsszelt, cserébe azonban csak az uniós támogatások megvonását kapta. Elítélte a 'kevert fajú' nemzeteket, és megígérte, hogy Magyarországon soha nem lesz ilyen." Szerintük „megfojtja a sajtót, az igazságszolgáltatást aláássa, manipulálja a demokráciát, és LMBTQ-ellenes törvényeket hoz” – röviden így összegzik Orbán eddigi politikai munkásságát.

Mint megjegyzik, 12 éve folyamatosan hatalmon van és az idei választási győzelme szerintük megkérdőjelezhető, emeli ki az Index.

„A Moszkvával szemben bevezetett szankciókat felhígítja, és megkérdőjelezi, hogy egyáltalán meg kell-e hagyni őket” – teszik hozzá. „Miközben az EU igyekszik megkettőzni Kijev támogatását, azt is szem előtt kell tartania, hogy

bármit is tesz Brüsszel, fennáll a veszélye, hogy azt Budapest visszacsinálja”

Orbán viszont így is „csak” a második helyre került. Valaki még rajta is túl tesz a Politico szerint – Giorgia Meloni.

A lap azt írja, hogy az olasz miniszterelnök volt az, aki annak idején Olaszország euróövezetből való kiválása mellett kampányolt, és ellenezte a Moszkvával szembeni szankciók bevezetését, miután Oroszország 2014-ben megszállta a Krímet. Kiemelik, hogy Meloni mindeközben előszeretettel migránsozik, a genderpropagandáról beszél, az abortuszt pedig a „halálkultúra” részeként írja le, Európa iszlamizálódásától retteg, és a Black Lives Matter mozgalom támogatóit barbároknak titulálja.

További adalék, hogy a Politico – hasonlóan a Time-hoz és a Financial Times-hoz – az év emberének Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta. Ezekről itt és itt írtunk részletesen.

(Index / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!