„Nincs kifogás!” - élesen bírálta Izraelt és azonnali tűzszünetet követelt az amerikai alelnök
A Hamász fogságában sínylődő izraeli túszok szenvedéséről nem sok szó esett az alelnök beszédében
„Nincs kifogás!” - élesen bírálta Izraelt és azonnali tűzszünetet követelt az amerikai alelnök

Forrás: Shutterstock/Anas-Mohammed

2024. 03. 04.
Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris, amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.

Az alelnök úgy fogalmazott, hogy

"a szenvedés beláthatatlan nagyságrendje miatt Gázában, azonnali tűzszünetnek kell lennie".

Hozzátette, hogy a hathetes fegyvernyugvás időt adna minden túsz szabadon engedésére és jelentős mennyiségű segélyszállítmány eljuttatására a palesztin területen élőkhöz.

Kamala Harris kijelentette, hogy az izraeli kormánynak többet kell tennie, hogy a Gázába irányuló segélyek mennyisége jelentősen növekedjen. Ebben "nincs kifogás" - tette hozzá. "A gázai emberek éheznek. A körülmények embertelenek, és közös emberségünk cselekvésre kényszerít bennünket."

"A Hamász azt állítja, hogy tűzszünetet akar. Nos, van egy alku az asztalon. És mint mondtuk, a Hamásznak bele kell egyeznie ebbe az egyezségbe"

- mondta Harris. "Legyen tűzszünet. Egyesítsük a túszokat a családjukkal. És nyújtsunk azonnali segítséget a gázai embereknek."

Harris vasárnap Alabama déli szövetségi állam Selma városában részt vett azon a hagyományos meneten, amelyet az 1965-ös úgynevezett véres vasárnap (Bloody Sunday) emlékére tartanak évről-évre. Az Alabama állambeli város egy hídján 59 évvel ezelőtt polgárjogi aktivisták szavazati reformokat követelő felvonulását a rendőrök erőszakkal számolták fel.

A háború október 7-én tört ki, amikor a Hamász vezette terroristák ezrei brutális támadást intéztek Dél-Izrael ellen, mintegy 1200 embert lemészároltak és 253-at túszul ejtettek. Izrael offenzívát indított a Hamász felszámolására és a túszok visszaszolgáltatására Gázában, és a kereszttűzbe került civilek sorsáért a terrorcsoportot okolja, amely mélyen beágyazódott a polgári lakosságba.

Az előző egyhetes tűzszünet során több mint 100 túszt engedtek szabadon, főként nőket és gyerekeket. Úgy vélik, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 100 túsz még mindig Gázában van - további körülbelül 30 fogoly maradványaival együtt.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!