hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az nyeri el a palesztinok bizalmát, aki az Izrael ellenes terrort vezeti
Így intézményesült a Hamasz terrorizmusa
Az nyeri el a palesztinok bizalmát, aki az Izrael ellenes terrort vezeti

Palesztin fiatal könnygázgránáttal az egyik zsidó „telep” bővítése elleni tiltakozás során, Ramallah közelében.(Fotó: AP / Majdi Mohammed)

2023. 11. 29.
Kiből és miért lesz terrorista? Kiket engednek el a túszokért cserébe? Ezekről a kérdésekrõl is kérdeztük Maurice Hirsch tartalékos alezredest, aki Júdea és Szamaria korábbi katonai főügyészeként terroristákat juttatott börtönbe. Most pedig a Palesztin Hatóság Elszámoltathatósága és Reformja Kezdeményezés vezetője a Közügyekért Jeruzsálem Központ szervezetnél.

  Amikor terrorizmusról beszélünk, most mindenkinek Gáza jut eszébe. De voltak terrorcselekmények Júdea és Szamaria térségében is. Mi volt a tapasztalatuk itt?

2009 óta folyamatosan nő a terrorcselekmények szá­ma; jelenleg évente kétezer körül van (lövöldözések, késelések, gázolásos támadások, bombatámadások és öngyilkos merényletek). A világ egyetlen másik modern, demokratikus országában sem látni az állandó terrorizmus ilyen szintű jelenlétét.

Több tényező is szerepet játszott ebben. Szamaria északi térségében Irán a Palesztin Iszlám Dzsiháddal és a Hamásszal együtt folyamatosan aláássa a Palesztin Hatóság befolyását. Sajnos a palesztin politika úgy működik, hogy az nyer az emberek szemében, aki az Izrael elleni terrorizmust vezeti. A Palesztin Hatóságot vezető párt, a Fatah be akarja bizonyítani, hogy nem csak a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád támadja Izraelt. Így egy oroszlánbarlang alakult a Fatah-tagok által alapított al-Aksza Mártírok Brigádjából, ami összeállt a Hamásszal és a Palesztin Iszlám Dzsiháddal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!