írtunk, Orbán Viktor Facebookon reagált arra, hogy a román külügyminisztérium felháborodásának adott hangot a magyar kormányfő nagymagyarországos sálja miatt. Ukrajna pedig az eset miatt berendelte a magyar nagykövetet. " />
Egyre nagyobb a felháborodás Orbán sálja miatt - megszólalt Ausztria, Szlovákia és Csehország is
Egyre nagyobb a felháborodás Orbán sálja miatt - megszólalt Ausztria, Szlovákia és Csehország is

Facebook/Orbán Viktor

2022. 11. 23.
Tovább folytatódik az Orbán Viktor nagymagyarországos sálja körüli nemzetközi botrány: ezúttal a cseh, az osztrák és a szlovák külügy reagált a magyar kormányfő „gesztusára”.

Ahogy arról korábban írtunk, Orbán Viktor Facebookon reagált arra, hogy a román külügyminisztérium felháborodásának adott hangot a magyar kormányfő nagymagyarországos sálja miatt. Ukrajna pedig az eset miatt berendelte a magyar nagykövetet.

Közben Jan Lipavsky cseh külügyminiszter azt írta Twitteren, hogy

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök provokációja elfogadhatatlan. Teljesen megértem szlovák és más barátaink bosszúságát.”

Ausztria külügyminisztériuma is reagált az esetre. „Vetettünk egy gyors pillantást a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, és ez igazolta sejtésünket:

a Magyar Királyság 100 évvel ezelőtt megszűnt. Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat.”

De Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter is hangot adott véleményének az ügy kapcsán: „A szlovákiai magyarok itthon vannak, és ide is tartoznak, mint minden más állampolgár. Aminek viszont semmi keresnivalója a kapcsolatainkban, az az irredentizmus és a revizionizmus.

1939-ben láttuk, hogy hová vezetnek az ilyen érzelmek és tervek, és látjuk ma is Ukrajnában az orosz agresszió alatt.”

Andrej Plenković horvát kormányfő pedig még egy nappal korábban közölte, hogy „ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki - így Magyarország - részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok. Ez nem opció.”

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!