Drasztikusan lecsökkent az abortuszok száma Lengyelországban
90 százalékos volt a visszaesés az előző évhez képest
Drasztikusan lecsökkent az abortuszok száma Lengyelországban

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 02.
107 legális abortuszról számoltak be tavaly Lengyelországban, ami a tizede az egy évvel korábban regisztrált magzatelhajtásoknak. Ennek oka valószínűleg az alkotmánybíróság által is jóváhagyott törvények, amelyek szinte teljesen tiltják az abortuszt. 

A 107 abortuszból 75-öt olyan esetben végeztek, amikor a szülés előtti vizsgálatok alapján a szülés súlyos vagy visszafordíthatatlan magzati károsodást vagy gyógyíthatatlan, életveszélyes betegségeket idézett volna elő.
A maradék 32 eset pedig azért történt, mert a terhesség veszélyt jelentett a kismama egészségére vagy életére. 

A lengyel abortusztörvény viszont abban az esetben továbbra is engedélyezi az abortuszt, ha a terhesség tiltott cselekményből, például nemi erőszakból ered, de a statisztikák alapján 2021-ben ilyen nem történt.

Az abortuszok számának csökkenése évről-évre megfigyelhető. 2018-ban 1076, 2019-ben 1110, 2020-ban pedig 1076 abortuszt hajtottak végre. 

Az 1980-as években még több mint százezer abortusz történt évente. Az 1993-ban elfogadott családtervezésről szóló törvény azonban drámaian lecsökkentette az abortuszok számát. Abban az évben körülbelül 1200-ra csökkent le. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hetek (@hetek.hu)

A legális abortuszok számában ugyan csökkenés látszik, ennek ellenére különféle becslések szerint az illegális abortuszok száma akár az évi kétszázezret is elérheti.

 Az életpárti közösségek szerint a legnagyobb problémát az abortusztabletták használatával végzett illegális abortuszok jelentik, emiatt gyakran olyan weboldalakról tájékoztatják az ügyészséget, ahol az abortusz elvégzéséhez szükséges tablettákat árulnak.

„Ily módon évente több tízezer lengyel gyereket ölnek meg, és a hatóságok passzívak a halálos tabletták kereskedőivel szemben”

- mondta Mariusz Dzierzawski életpárti aktivista.

(CNE/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!