Doppingtesztet kér Bidentől Trump az elnökjelölti vita előtt
Az elnök szerint teljesítménynövelő szerekkel készíthetik fel ellenfelét a megmérettetésre
Doppingtesztet kér Bidentől Trump az elnökjelölti vita előtt

Joe Biden demokrata elnökjelölt(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 28.
A keddi, clevelandi elnökjelölti vitát megelőző napok izgalmasan teltek az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök igyekezett kampányában az afroamerikai és latinó közösségeket megszólítani a pénteki napon, Joe Biden demokrata elnökjelölt a náci Goebbelshez hasonlította kommunikációját, Trump pedig doppingtesztet kért ellenfelétől a vita előtt, tekintve többek által már korábban is megkérdőjelezett szellemi állapotát.

Donald Trump spanyolajkú és afroamerikai szavazatokért kampányolt pénteken három tagállamban is. Az elnök pénteken délutántól a floridai Doralban, majd a georgiai Atlantában, későn este pedig a virginiai Newport Newsban vett részt kampányrendezvényen.

Doralban - amely Miami közelében fekszik - kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg a spanyolajkú közösségek esélyeinek és gazdasági lehetőségeiknek a bővítését. A rendezvényt a Latinók (spanyolajkúak) Trumpért nevű csoport szervezte.

Atlantában, a város konferenciaközpontjában Trump szintén elsősorban a gazdasági helyzetről beszélt, de ezúttal elsősorban az afroamerikai közösséget megszólítva.

"Amikor négy évvel ezelőtt indultam az elnökségért, megnéztem a Demokrata Párt szégyenletes eredményeit, és azt kérdeztem a fekete amerikaiaktól, "mi az ördögöt veszíthetnek" - fogalmazott a tapsoló tömegnek. Majd hozzátette:

"szeretném megosztani, hogy mit nyerhetnek azzal, ha november 3-án a republikánusokra szavaznak".

Az elnök Platina Terv néven ígért kifejezetten a fekete amerikaiakat támogató programot, amelyet a szövetségi kormányzat 500 milliárd dollárral támogatna. Részleteket ugyan nem fejtett ki, de elmondta: afroamerikaiak üzleti vállalkozásait segítő hitelkönnyítésekről és adócsökkentésekről lenne szó, s a program magában foglalna a célzottan a feketéket segítő oktatási és egészségügyi reformokat is.

Atlantában kilátásba helyezte, hogy szövetségi nemzeti ünneppé nyilvánítja június 19-ét. Ezt a napot az afroamerikaiak a Szabadság Napjaként vagy az Egyenjogúsítás Napjaként említik, s a rabszolgaság végének napjaként ünneplik, arra emlékezve, hogy 1865. június 19-én szabadították fel az afroamerikaiakat a polgárháború után újraegyesült ország utolsó rabszolgatartó államában, Texasban.

Kitért az Egyesült Államokon végigsöprő megmozdulásokra is, és kifejtette: a szerinte nemegyszer erőszakba torkolló megmozdulások hátterében álló Black Lives Matter  nevű mozgalom nem az afroamerikaiak érdekeit szolgálja. Leszögezte azt is: mind az antifa mozgalmat, mind a Ku Klux Klant terrorista csoportnak kívánja nyilvánítani, s ennek megfelelően járna el velük szemben.

Trump
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

"Mentsétek meg az országotokat!" - mondta híveinek a virginiai Newport Newsban pénteken, késő este tartott kampánygyűlésen. A demokratákat szélsőséges baloldaliként beállítva úgy fogalmazott: "csakis akkor menthetik meg az országot, ha rám szavaznak". Utalt a legfelsőbb bíróság Ruth Bader Ginsburg halálával megüresedett bársonyszékére is, és leszögezte:

"ha a radikális baloldal jut hatalomra, telerakják a szövetségi legfelsőbb bíróságot szélsőségesekkel, akik még Isten nevét is kiveszik az eskütételek szövegéből".

Az elnök gyógyszertesztet akar Bidentől

Donald Trump amerikai elnök gyógyszertesztet akar választási kihívójától, a demokrata párti Joe Bidentől a keddi elnökjelölti vita előtt, a Biden-kampány szerint Trump fő vitatémája csupán egy vizeletminta.

Az amerikai elnök vasárnap délelőtt a Twitteren fejtette ki, hogy doppingvizsgálatot, azaz gyógyszertesztet akar az első elnökjelölti vita előtt Bidennél, megvizsgálandó, hogy a demokrata párti politikus kap-e bármilyen, a teljesítményét növelő, élénkítő szert a Clevelandben tartandó megméretés előtt.

"Nagyon határozottan drogtesztet fogok kérni az aluszékony Joe Bidennél, a keddi vita előtt vagy után. Természetesen beleegyezem, hogy nálam is elvégezzenek egyet"

- írta Trump a mikroblogban.

Az elnök felvetése nem új, már többször említette arra hivatkozva, hogy az előválasztások során rendezett demokrata párti vitákon szerinte Biden rosszul szerepelt, mert gyakran belebonyolódott a mondandójába, tévesztett, vagy nem tudott összefüggően beszélni.

Biden kampányának munkatársai vasárnap kommentálták Trump felvetését. "Biden alelnök a vitát szavakkal akarja lebonyolítani. Ha az elnök úgy gondolja, hogy számára ehhez a legjobb módszer a vizeletminta, akkor megcsináltathatja magának" - fogalmazott Katie Bedingfield, a Biden-kampány helyettes menedzsere.

Hozzáfűzte: "nem is számítunk többre Donald Trumptól, aki fütyült arra, hogy megvédje 200 ezer amerikai életét, hiszen nem dolgozott ki tervet a Covid-19 megfékezésére".

Biden a náci Goebbelshez hasonlította Trumpot

Joe Biden egyébként még szombaton, az MSNBC televíziónak adott interjújában a náci Németország propagandaminiszteréhez hasonlította Donald Trumpot. Biden szerint Trump - Goebbelshez hasonlóan - "tudja, hogy ha a hazugságot sokáig mondod, többször ismételgeted, akkor az köztudomásúvá válik" a szavazók körében.

A Trump-tábor vasárnap határozottan visszautasította Biden vádját. Közleményében Ken Farnaso, a Trump-kampány helyettes sajtófőnöke hangsúlyozta:"az elnök elleni ostoba vádaskodás helyett Joe Bidennek és csapatának

inkább arra kellene választ adnia, miért hívta meg beszédet mondani az elnökjelölt-állító konvención a hírhedten antiszemita Tamika Malloryt és Linda Sarsourt".

A Republikánus Zsidó Koalíció (RJC) nevű befolyásos szervezet szintén közleményt adott ki, amelyben Matt Brooks igazgató bocsánatkérésre szólította fel a demokrata párti elnökjelöltet.

"Ha az egyetlen érved egy vitában az, hogy az ellenfeledet nácinak nevezed, akkor egyáltalán nincs is érved"

- fogalmazott az RJC közleménye.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!