Der Spiegel: erősebb állam, nőiesebb világrend kell!
Der Spiegel: erősebb állam, nőiesebb világrend kell!

Facebook/DER SPIEGEL

2023. 01. 02.
A Der Spiegel visszasírja Karl Marxot. A német hetilap szerint a klasszikus kapitalizmus már nem működik, és ehelyett erősebb államra, valamint nőiesebb világrendre volna szükség.

A Spiegel címlapsztorija szerint a kapitalizmus klasszikus válfaja már nem működik. A kommunista munkásmozgalom ideológiai megalapozóját címlapon szerepeltető hetilap gazdasági tematikájú vezércikkében arról ír, hogy az új világválságok (COVID-járvány, ukrajnai háború) és az egyre közeledő éghajlati összeomlás nyomán új reformötletek jelentek meg, melyek az állami szerepvállalás fokozását és a gazdasági növekedési célok mérséklését szorgalmazzák. 

A lap megállapítja, hogy egyre inkább növekszik a kapitalizmuskritika a világban, ez pedig arra vezethető vissza, hogy egyszerre túl sok minden romlott el: a globalizmus és vele együtt a német jóléti modell összeomlóban vannak, a világ egymással ellenséges blokkokra tagozódik, az infláció miatt egyre nő a különbség a gazdagok és a szegények között, eközben ráadásul még a klímacélok sem teljesülnek.

A Spiegel szerint egyre több kormány, vállalat, értelmiségi veti fel a kérdést: folytatható-e a jelenlegi gazdasági rend, melyet a lap klímagyilkos kapitalizmusnak nevez.

A cikkben összegyűjtenek pár javaslatot a „zöldebb”, „igazságosabb” világra. Ezek közös pontja a kevesebb piac, az erősebb állam, a kisebb növekedési cél, valamint a nőiesebb világrend, hiszen ezeket a gondolatokat gyakran női politikusok, filozófusok, közgazdászok fogalmazzák meg.

(Mandiner / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!