hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik pénzelik a Black Lives Matter mozgalmat?
Nonprofit szervezetek a kultúrharc szolgálatában
Kik pénzelik a Black Lives Matter mozgalmat?

Black Lives Matter tüntetés Portlandben. Szponzorált anarchia. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 07. 29.
A Black Lives Matter ugyanazt az átláthatatlan pénzügyi modellt használja a működéséhez, amit elődjei már kitapostak. Bár a jobboldalon is vannak hasonló nonprofit hálózatok, azok többnyire gazdasági lobbicélokat támogatnak – míg a baloldalon a világnézeti háborút tüzelik fekete pénzekkel. 

Amikor az ember alapítványokról és azok tevékenységeiről hall, klasszikusan az a kép ugrik be, hogy jómódú és jószívű középosztálybeliek és gazdagok adományoznak egy intézmény számára, melynek egyetlen és kizárólagos célja az általa kitűzött nemes cél elérése. A valóságban azonban jóval több az alapítványok alapítása mögötti politikai szándék, mint sokan gondolnák.

Az alapítványok működésének megértése lényegében nem túl nehéz. Megvannak az alapítványok jogai és szabályozórendszerei, amelyek a felszínen világosan fogalmaznak a különféle nonprofit szervezetek közti különbségekről, azok korlátairól, jogosultságairól. Azt azonban már sokszor megtapasztalhatta az emberiség, hogy ahol pénz mozog, ott sosem fekete-fehérek a szabályok. 

A pénzintézetek területén például mára teljesen ismertté vált az úgynevezett árnyékbankrendszer, melynek szereplői a hagyományos bankokhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, de mégsem számítanak banknak, és ezért a szabályozó korlátozások rájuk nem vonatkoznak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!