hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közös autók, bérelhető fúrógép: az EU hadat üzent a magántulajdonnak
A körkörös gazdaság nem csak a hatékony hulladékgazdálkodást szolgálná
Közös autók, bérelhető fúrógép: az EU hadat üzent a magántulajdonnak

A kommunista-marxista filozófia szellemében kapacitálják a lakosokat a javak bérlésére a megvásárlás helyett.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 08.
A fogyasztói társadalom visszásságainak kezelése és a racionálisabb hulladék­felhasználás régi igény a nyugati társadalmakban. Az Európai Unió azonban a zöld ügyek leple alatt fokozatosan építi le a magántulajdon eszméjét, és helyére olyan ideológiák magvait hinti el, amelyek alapjaiban forgatják fel Európa társadalmait.

Az elmúlt években számos olyan gazdaságfejlesztési koncepció született az EU-s szintű pénzügyi válságok jövőbeni hatékony kezelésére, mint például az ipari ökológia, kék gazdaság, funkcionális gazdaság, megosztáson alapuló gazdaság vagy a digitális gazdaság. Ezek közé sorolható a 2015-ös, uniós közpolitikába berobbanó, jelen cikk tárgyát is képező, „circular economy”, magyarul körkörös gazdaság koncepciója, ami példátlan népszerűségnek és bizalomnak örvend az EU-ban. Nem meglepő tehát, hogy mára az Európai Unió fő gazdaságfejlesztési koncepciójává vált, annak ellenére, hogy a képlékeny, formálódó stratégia fogalmi köre még közel sem tekinthető koherensnek.

A körkörös gazdaságról

A körkörös gazdaság egyik alaptézise a jelenleg működő lineáris (kitermel-gyárt-eldob) gazdasági szemlélet helyett egy hosszú távon fenntartható, körkörösségre épített üzleti filozófia megvalósítása, amivel megoldhatóvá válhat környezetvédelmi szempontból például a fogyasztói társadalom generálta kommunális hulladékok hatékony kezelése (újrafelhasználás, újragyártás, javítás által).

Ez önmagában dicséretes és támogatandó célkitűzés, viszont ehhez olyan új, felhasználói típusú fogyasztói magatartást kívánnak társítani, ami a magántulajdon szisztematikus felszámolását és magának a tulajdonjognak a relativizálását eredményezheti a jövőben. Példának okáért olyan hivatalos statisztikákat olvashatunk a körkörös gazdaság létjogosultságának bizonyítására, hogy

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!