Decemberre felbomolhat az összefogás? Kezd nagyon eldurvulni a vita Dobrev és Márki-Zay között
A hamvába holt közös nyilatkozattól elkezdve a "Trump-típusú élethalálharcon" át sok minden szóba került
Decemberre felbomolhat az összefogás? Kezd nagyon eldurvulni a vita Dobrev és Márki-Zay között

Illusztráció(Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter, Facebook/Dobrev Klára)

2021. 10. 12.
Fokozódni látszanak az indulatok Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között, miután az utóbbi egyik nyilatkozatában gyakorlatilag lehazaárulózta azokat a politikusokat, akik Dobrevre szavaznak át, majd az óriási felháborodás után, fáradtságra hivatkozva bocsánatot kért azért. A két politikus közös nyilatkozattal igyekezett volna elsimítani az ellenzéki összekapást, azonban ennek aláírására végül nem, csak további, egymást támadó megjegyzések tucatjára került sor.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje az ATV Híradójának gyakorlatilag hazaárulónak nevezte azokat a politikusokat, közszereplőket, akik korábban Karácsony Gergelyt támogatták, de visszalépése után nem Márki-Zay, hanem Dobrev Klára mögé álltak a második fordulóban. A miniszterelnök-jelölt később kialvatlanságra hivatkozva bocsánatot kért.

Az előválasztás második fordulójában durvulni látszik a DK és a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjei között folyó verseny. Hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Dobrev Klára kerek perec leszögezte, 

nem tudna olyan fáradt lenni, hogy hazaárulónak nevezze politikai ellenfeleit.

A műsorban egy Márki-Zay Péter által kezdeményezett az ellenzék szétesését megelőző közös nyilatkozat  is szóba került, mely arról szólt volna, hogy bárki is nyeri a második fordulót, a másik jelölt kiáll majd mellette.

Dobrev beleírattatta a szövegbe, hogy az alaptalan vádaskodás tilos, illetve, hogy a két jelölt azonos esélyekkel indul Orbán Viktor ellen.

Az utóbbi megjegyzése miatt döntött úgy Márki-Zay Péter, hogy nem írja alá a nyilatkozatot, hiszen "ez nem igaz", úgy véli ugyanis, hogy neki sokkal jobb esélyei vannak Orbánnal szemben. A miniszterelnök-jelölt sajnálja, hogy nem született meg a békítő nyilatkozat, hiszen

"nagy szükség lett volna az interneten elharapózott gyűlöletkeltés miatt".

Dobrev: Márki-Zay Trump-típusú élethalálharccá változtatta az előválasztást

Dobrev Klára kedden közzétett videójában kijelentette, Márki-Zay Péter Trump-típusú élethalálharccá változtatta az előválasztási versengést. A DK jelöltje kijelentette, a kampányban „megjelent a gyűlölködés, a hazug lejárató kampány, a hazaárulózás”, és ez ismert recept Orbántól Trumpig:

„Ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami az eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb.”

Dobrev tart attól, hogy ha a kampány így megy tovább, az szétveri az ellenzéki összefogást még jóval az áprilisi választások előtt.

Leszögezte, hogy "aki fideszesnek mutatja a legnagyobb ellenzéki párt szavazóit, aki általános pártellenes hangulatot szít akkor, amikor a szövetséges ellenzéki pártok legalább 2,5 millió szavazója nélkül esélye sincs a kormányváltásnak,

aki Trump módjára bejelenti, hogy ha veszít, akkor csalást fog kiáltani,

aki lehazaárulózza a nem őt támogató ellenzékieket, majd ezt a fáradtságra fogja, de közben megismétli a valótlan rágalmait, aki szerint az, hogy egy ellenzéki politikus nem őt támogatja, csak zsarolás miatt lehetséges, és aki szerint a nem őt támogató politikusoknak még a családjuk is megveti, az nem fog tudni jövő tavasszal nyerni”.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint Márki-Zay Péter miatt

akár decemberre felbomolhat az ellenzéki összefogás.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!