Cunami Tongában: víz alatti vulkánkitörés rengette meg a szigetországot
Ausztrália és Új-Zéland repülőket küld a károk felmérésére
Cunami Tongában: víz alatti vulkánkitörés rengette meg a szigetországot

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 17.
Hatalmas erejű vulkánkitörés érte Tonga szigetét szombat reggel. A robbanás hangja akkora volt, hogy a 2000 km-re lévő Új-Zélandon is hallani lehetett. Sérültekről és áldozatokról egyelőre még nincs információ.

Döbbenetes felvételek készültek a mindent elborító cunamiról, ahogy az emberek menekülnek a partot elérő, hatalmas hullámok elől. A hatóságok azonnal cunamiriadót rendeltek el, az uralkodót, VI. Tupou tongai királyt pedig egy magasabb helyre menekítették palotájából. Egyelőre nincs hivatalos adat sérültekről, vagy áldozatokról.

A Facebookon közzétett videójában egy helyi lakos, Nightingale Filihia elmondta, hogy családja otthonában bújt meg, miközben vulkáni hamu és apró szikladarabok záporoztak, és koromsötétbe borították az eget.

„Nagyon rossz volt. Azt mondták, maradjunk bent, és takarjuk le az ajtókat és az ablakokat” – mondta. „Sajnáltam az embereket. Mindenki megdermedt, amikor megtörtént a robbanás. Azonnal rohantunk haza.”

Egy brit nő azonban eltűnt, miután szombaton elsodorta az ár. Az 50 éves Angela Glover 2015 óta Tongán élt, és férjével Jamesszel egy tetoválószalont vezetett Nuku’alofa fővárosában.

"Angelát és férjét, Jamest elmosta az ár" - mondta bátyja, Nick Eleini a Guardiannak.

"James elég sokáig tudott kapaszkodni egy fába, de Angela sajnos képtelen volt rá."

Glovert azóta is keresik, de Eleininek nagyon rossz előérzete van a nővérével kapcsolatban. „Nem hiszem, hogy ennek happy end lesz a vége.”

A tongai miniszterelnök, Siaosi Sovaleni egy Twitter-posztjában közölte,

az ország komoly károkat szenvedett el, és a cunamiriasztás egyelőre érvényben marad.


A vulkáni hamu öt kilométeres szélességben és 20 kilométeres magasságban terjeszkedett, a visszahulló hamu pedig egészen beterítette a szigetet. Ezzel nem csak a kommunikációt nehezítette meg, de eleinte a repülők számára is ellehetetlenítette a károk felmérését.

Hétfő reggel Ausztráliából repülőgép indult Tongára, hogy felmérje a kritikus infrastruktúrákban, például utakban, kikötőkben és elektromos vezetékekben keletkezett károkat, és meghatározza a helyreállítási erőfeszítések következő szakaszát.

A Királyi Új-Zélandi Légierő Orion gépének is sikerült indulnia hétfőn Aucklandből, hogy felmérje a térségben keletkezett kezdeti károkat.

A segélyszervezetek szerint a sűrű hamu és a füst miatt a hatóságokat, hogy maszk viselésére és palackozott vízfogyasztásra kérték az embereket.

(Guardian/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!