Breaking: Minden vád alól felmentették a bibliai vers miatt beperelt Päivi Räsänent
Cikkünk folyamatosan frissül
Breaking: Minden vád alól felmentették a bibliai vers miatt beperelt Päivi Räsänent

CNE/ Hanno Salonen

2022. 03. 30.
Meghozta a finn bíró az ítéletet a Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter és Juhana Pohjola püspök elleni ügyben. Első fokon minden vád alól felmentették a keresztény parlamenti képviselőt, akit homoszexuálisok diszkriminációjával és gyűlöletszítással vádoltak meg. Cikkünk folyamatosan frissül.

15:32 - Päivi Räsänen a Heteknek: hatalmas bátorítást és segítséget jelentett a budapesti megmozdulás!

A elmúlt percekben hívta fel szerkesztőségünket Päivi Räsänen, aki hatalmas örömmel, megkönnyebbüléssel és hálával fogadta a mai felmentő ítéletet. Különös háláját fejezte ki Isten mellett a budapesti demonstrálók felé is, kiknek támogatása hihetetlen bátorítást jelentett számára a per nehéz hónapjai során.

"Szeretnék köszönetet mondani a budapesti demonstrációért, hatalmas bátorítást jelentett a számomra, és örömmel meséltem róla sokaknak Finnországban, milyen mély benyomást tett rám" - jelentette ki.

"Tudja, több száz megkeresést üzenetet, interjúkérelmet kapok, de személyesen szerettem volna felhívni önöket, és megköszönni"

- tette hozzá. Räsänen kijelentette, hogy bár most boldog, nem szabad elfelejteni, hogy a főügyész kijelentette,

valószínűleg nem áll meg itt az ügy, feljebb is fogják vinni.

13:55 - Räsänen: Megkönnyebbültem, boldog vagyok, és hálás vagyok Istennek és mindenkinek, aki támogatott életemnek ebben a szakaszában

"A Helsinki Kerületi Bíróság ma 13 órakor közzétett határozatában minden ellenem felhozott vádat elutasított. Megkönnyebbültem, boldog vagyok, és

hálás vagyok Istennek és mindenkinek, aki támogatott életemnek ebben a szakaszában.

A döntés megfelelt az elvárásaimnak – egy pillanatig sem hittem, hogy írásaimban és nyilatkozataiban bármilyen törvénybe ütköztem volna.

Hálás vagyok, hogy lehetőségem nyílt megvédeni a véleménynyilvánítás szabadságát, amely nagyon alapvető jog egy demokratikus államban. Nagyon nagyra értékelem, hogy a Bíróság határozatában elismeri a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát. Remélem, hogy ezzel a döntéssel másoknak nem kell hasonló megpróbáltatásokon átmenniük.

Ez a jogi eljárás és döntés történelmi jelentőségű a véleménynyilvánítás és a vallásszabadság szempontjából. A bíróság most először tárgyalta büntetőügyként azt, hogy a Bibliát lehet-e idézni, és a velük egyetértésben lehet-e kitenni tanokat.

Egyrészt ez a folyamat hosszú volt, csaknem három évig tartott, és

mind a saját időmet, mind a rendőrség, az ügyészség és az igazságszolgáltatás erőforrásait megterhelte,

másrészt örülök annak a lehetőségnek, hogy bemutathattam Jézus engesztelő munkájának evangéliumi üzenetét, amely megoldást jelent a bíróság fókuszában álló 'bűn' valóságára .

Remélem, hogy az ügyész belenyugszik a döntésbe, de ha ez nem történik meg, készen állok a véleménynyilvánítás és a vallásszabadság védelmére minden lehetséges bíróságon, szükség esetén az Emberi Jogok Európai Bíróságán is. Ugyanakkor arra biztatok másokat, hogy továbbra is gyakorolják ezeket az alapvető jogokat."

13:36 - Egy LMBT-szervezet megalázónak tartják az ítéletet

Oscar Ohlis, a Rainbow Alliance svéd szervezet képviselője azt mondja, hogy az ítélet nem az volt, amire számított. Az Yle-nek így nyilatkozott: "Megalázó volt számunkra, akik szexuális kisebbséghez tartozunk" - mondja Ohlis. Úgy véli, jó, hogy a per során a szexuális kisebbségekkel szembeni jogsértéseket a nyilvánosság előtt megvitatták. Továbbra is úgy gondolja, hogy fontos lett volna egy másfajta ítélet.

"Egy ítéletnek még mindig nagyobb ereje lett volna, hogy az emberek megértsék, semmilyen módon nem szabad valakinek így kifejeznie magát. Ugyanakkor odáig jutottunk a társadalomban, hogy valószínűleg sokan megértik már, mi a jó és mi a rossz" - hiszi Ohlis.

"Azt hiszem, Päivi Räsänen kicsit korábban megérthette volna, hogy nem fejezheti ki így magát, de így tette meg politikai karrierjét, hogy a szexuális kisebbségeket használta fel politikai karrierjének egyengetésekhez."

13:14 - Nem indítottak eljárást egy holland református lelkész ellen hasonló ügyben

Egy többé-kevésbé hasonló ügyben szintén ma a vádemelés ellen döntöttek egy hollandiai református lelkész ügyében. Anton Kort tiszteletest a homoszexuálisokat sértő beszéddel vádolták meg, mivel az önkormányzatnak írt levelében „súlyos bűnökről” beszélt.

Egy meleg aktivista feljelentette. A rendőrség szerint ez túl kevés volt ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene, ezt követően az aktivista bírósági eljárást szorgalmazott. A bíró szerdán megerősítette, ebben az ügyben nem szükséges büntetőeljárást indítása.

13:09 - A főügyész valószínűleg fellebbezni fog

Helsinkiben a CNE riporterét, Danielle Miettinent felhívta Raija Toiviainen főügyész, akit meglepett az ítélet. Azt kívánta, bárcsak a bíróság jobban mérlegelte volna a szólásszabadság és a diszkrimináció viszonyát. Tanulmányozni fogja az ítéletet, majd eldönti, hogy fellebbez-e az ügyben egy magasabb bíróságon. "Valószínűleg megteszem" – mondta.

13:03 - Pohjola püspök is reagált az ítéletre

Pohjola püspök – akit szintén felmentettek – röviden reagált az ítéletre. "Ha elítéltek volna minket, a szexuális etika keresztény tanítása illegálissá vált volna."

12:50 - Räsänen: az ügyész kiforgatta a szavaimat

"Olyan kijelentéseket hoztak fel, amelyeket soha nem mondtam. Például: A homoszexuálisok nem olyan értékes emberi lények, mint mások. Vagy: Isten nem teremtett homoszexuálisokat. Soha nem mondtam ilyet. Az ügyésznek nem szabad így kiforgatnia senki szavait. Ezek a gondolatok teljesen szembemennek a meggyőződéseimmel. Szörnyű lenne a homoszexuális emberek számára, ha bármely parlamenti képviselő, így gondolkodna." 

12:42 - Räsänent megkérdezték, hogy a jövőben idéz-e még a Bibliából. "Persze" - válaszolta

"Remélem, mindannyian megtesszük ezt. Keresse meg a Bibliát a könyvespolcain, olvassa el, és olvassa el a maga kontextusában."

Úgy tűnik, hogy a bíróság mindhárom bírója azonos állásponton volt az ügyben. Úgy találták, hogy Räsänennek nem volt indítéka arra, hogy bárkit is megsértsen. "Ez történelmi eset" - mondja Räsänen.

"Ez a szólás- és vallásszabadság győzelme. Ha elítéltek volna, akkor a prédikálás, tanítás és a Biblia terjesztésének joga törvénytelenné vált volna."

12:33 - Räsänen reméli, az ügyész nem viszi tovább az ügyet, de akár az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megvédi igazát

"Az ügyész sok helyről idézte a Bibliát, ahonnan én nem. Azt mondta, hogy aláástam a homoszexuálisok méltóságát a bűnmeghatározásom miatt. De ez nem igaz. Ez alapvető tan a kereszténységben.

Isten gyűlöli a bűnt, de annyira szereti a bűnöst hogy elküldte egyszülött Fiát a bűnösök megmentésére."

A finn képviselő reméli, hogy az ügyész itt véget vet az ügynek. "De ha nem, készen állok végigvinni ügyemet egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig (Strasbourg).

12:28 - Räsänenre nagy hatást gyakorolt a bíróság 28 oldalas döntése

"Nagyon alaposan és pontosan leírták, amit mondtam és tükröztem a nemzetközi megállapodásokkal és az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozataival együtt.

Boldog vagyok, hogy beszélhettem Jézus Krisztus evangéliumáról és az általa hozott üdvösségről.

Az alapvető probléma az, hogy az evangélikus egyház nem támogatja Isten Igéjének, a Bibliának a megbízhatóságát.

Itt kezdődött minden. Véleményem nem tér el a Luther Egyház házasságról szóló hivatalos nyilatkozatától. A rendőrség megkérdezett minden vizsgálat után, hajlandó lennék-e visszavonni a szövegemet. Nemet mondtam. Nem fogok bocsánatot kérni azért, amit Pál apostol írt."

12:16 - Päivi Räsänen és Juhana Pohjola megkönnyebbült

Päivi Räsänen képviselő és Juhana Pohjola püspök sajtótájékoztatót tartanak. Nagyon megkönnyebbültek a döntés után. Räsänen "köszöni a támogatást", amelyet kapott, hozzátéve, hogy ezt az ítéletet várták.

"Megtiszteltetés, hogy megvédhettük a szólásszabadságot és a vallásszabadságot. Remélem, hogy senki másnak nem kell ilyen folyamaton keresztülmennie a jövőben."

12:09 - A Helsinki Kerületi Bíróság sajtóközleménye megerősítette, hogy a bíróság elutasította a felbujtás vádját.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Räsänen a szólásszabadság és a vallásszabadság törvényes határain belül beszélt. "A szólásszabadság és a szólásszabadság korlátozásának azonban nyomós társadalmi oka van" - áll a sajtóközleményben. "A szexuális kisebbségekhez tartozó személyek joga [és] a szexuális kisebbségek méltósága és egyenlősége lehet ilyen indok."

A bíróság azonban úgy véli, hogy Räsänen a törvényi kereteken belül járt el.

12:02 - Minden vád alól felmentették Räsänent

Ahogy arról a Hetek több alkalommal is beszámolt, a balti ország korábbi belügyminiszterét azért citálták bíróság elé, mert Pál apostolt idézve intette meg egyházát a Pride támogatása miatt a Twitteren. Ma délben hirdették ki az ítéletet.

A politikust kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel vádolták.

Päivi Räsänen a finn evangélikus egyház aktív tagjaként még 2019-ben vonta kérdőre a lutheránus egyházat az LMBTQ-rendezvénynek nyújtott támogatásával kapcsolatban, a következő bibliai verset idézve Twitter-bejegyzésében:

„Hasonlóképpen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén…”

(Rómaiakhoz írt levél 1.)

A volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kellett állnia, egy 2004-ben készített írása (arról, hogy Isten az embert férfinak és nőnek teremtette) és egy „Mit gondolt Jézus a homoszexualitásról?” címmel 2018-ban adásba került talk showban elhangzott megjegyzései miatt.

(CNE/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!