Böjttel is felvehetjük a harcot a koronavírus ellen?
A heti rendszerességű böjt ellenállóbbá teszi az immunrendszert, állítja egy tokiói tanulmány
Böjttel is felvehetjük a harcot a koronavírus ellen?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 19.
Mára már köztudottá vált, hogy a megfelelő dózisú D-vitamin bevitel nagymértékben csökkenti a fertőzés és a halálozás valószínűségét, azonban az Index szerint a legújabb kutatások arra mutatnak, hogy a böjt is segítheti a vírus elleni védekezést azzal, hogy aktiválja az immunrendszert és fokozza annak ellenálló képességét a kórokozókkal szemben.

Az immunrendszer rendkívül fontos szerepet játszik a Covid leküzdésében, de más kórokozókhoz hasonlóan ez a vírus is olyan mechanizmusokat fejleszt ki, melyek segítenek számára megkerülni az emberi szervezet védelmi rendszerét.

Kiemelt funkciót tölt be mind a veleszületett, mind a szerzett immunitás szabályozásában az autofágia, ezt a folyamatot segíti nagyban a böjt, vagyis, a 24 órát meghaladó teljes kalóriamegvonás.

Az autofágia stressz, például fertőzés, betegség, éhezés és böjt, esetén kiemelten fontos, mivel jelentős szerepet játszik a sejtek tápanyagokkal és energiával való ellátásában. A folyamat egyik legfontosabb molekulája az mTOR, ami a tápanyagban gazdag körülmények között gátolja, az éhezés és a böjt időszakában viszont aktiválja az autofágiát. 

Amennyiben ez az immunfolyamat gátlódik, akkor megnő a vírusfertőzés súlyossága, a kórokozók szaporodása és fertőzőképessége, ha aktív, akkor viszont mindezek csökkennek.

Sok vírus működik úgy, hogy gátat vet az autofágiának és önmaga sokszorozódását segíti.

Ha rendszeresen böjtölünk, csökkenthetjük a szervezetszintű gyulladást

Egy közelmúltban a Tokiói Egyetem tudósai által végzett tanulmány rámutatott, hogy az új koronavírus az autofágia folyamatát elnyomta, illetve azt állította, hogy a heti rendszerességgel végzett böjt stimulálja a folyamatot, aktiválja az immunrendszert és csökkenti a vírus fertőzőképességét a szervezetben. 

A kórokozók ugyanis a szervezet energiáját használják fel a szaporodáshoz.

Tizenkét óra böjtölés után a szervezet a tartalékolt zsírokból kezd energiát nyerni, 18 óra után pedig maximálisa zsíralapúvá válik az energiaképzés. 

A 24. órát követően felerősödik az autofágia és a sejtek megtisztulnak a helytelenül működő sejtalkotóktól és kóros molekuláktól. Két nap böjt után ötszörösére emelkedik a növekedési hormon vérbeli koncentrációja, a vércukor és inzulin szint minimálisra csökken. Három nap után a helytelenül működő immunsejteket is elkezdi lebontani a szervezet. 

Megelőzésként tehát a tokiói kutatás szerint rendkívül hasznos lehet hetente legalább 24 órát böjtölni, de a már koronavírus-fertőzöttek számára az orvosok egyáltalán nem ajánlják a gyakorlatot. 

(Index/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!