Azt hiszik, legenda: a Z generáció egy részének fogalma sincs a holokausztról
A megkérdezettek kétharmada nem tudta, hogy hatmillió zsidó esett áldozatul a népirtásnak
Azt hiszik, legenda: a Z generáció egy részének fogalma sincs a holokausztról

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 16.
Egészen elkeserítő kutatási eredményeket közölt a holokausztot kutató nemzetközi szervezet, Claims Conference. E szerint az amerikai fiatalok kétharmada nincs tisztában a második világháborús népirtás áldozatainak a számával, több mint 10 százalékuk szerint a zsidók okozták a holokausztot, míg közel negyedük szerint az egész valószínűleg csak mítosz. 

A kutatás során 18 és 39 év közötti amerikai fiatalokat kérdeztek meg a holokausztról való ismereteikről. Az eredmények szerint a fiatal amerikaiak közel kétharmada nem tudta, hogy a vészkorszakban hatmillió zsidót gyilkoltak meg, és 10-ből egy ember azt állította, a zsidók okozták a népirtást. 

addig kell lépni, amíg vannak köztünk túlélők

A milleniumi és Z generáció körében végzett felmérés alapján a megkérdezettek közel fele nem tudott megnevezni egyetlen koncentrációs tábort, vagy gettót sem a második világháborúból.

A megkérdezettek 23 százaléka azt hiszi, hogy a holokauszt vagy csupán egy mítosz, vagy el van túlozva. Nyolc fiatalból egy azt állította, nem is hallott még a holokausztról. 

Mindezek ellenére 56 százalékuk már látott náci szimbólumokat a közösségi médiában, vagy a környezetükben, míg minden második fiatal olvasott olyan tartalmakat, amelyben tagadják a holokausztot. 

"Az eredmények egyszerre sokkolóak és elszomorítóak. Csak alátámasztja azt a kezdeményezésünket, hogy még most kell lépnünk, amíg vannak még életben maradt holokauszt-túlélők, akik el tudják mesélni a történeteiket"

- fogalmazott Gideon Taylor, a Claims Conference elnöke. Hozzátette, meg kell találni annak az okát, hogy miért nem tudják eredményesebben oktatni a fiatal generációt a holokausztról és más történelmi tragédiákról. "Legyen ez egy ébresztő riasztás magunk és kormányaink számára."

Támogatják a kötelező oktatását

Össznemzeti szinten az Egyesült Államokban a fiatalok 36 százaléka hitte azt, hogy 2 milliónál kevesebb zsidó esett a népirtásnak áldozatul. Tizenegy százalékuk szerint a zsidók az okai a holokausztnak, miközben Auschwitz-Birkenau neve 44, Bergen-Belsené mindössze 3 százaléknak volt ismerős. 

Az elkeserítő válaszok ellenére a megkérdezettek közel kétharmada értett egyet azzal, hogy a holokauszt oktatását kötelezővé kell tenni az iskolákban, és 10-ből heten elfogadhatatlannak tartják, hogy valaki neonáci nézeteket valljon. 

A felmérésben összesen 1000 interjút készítettek országszerte. 

(Guardian)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!