Az izraeliek harmada jobban hisz Istenben október 7-e óta – állítja egy friss felmérés
Érdekes számok
Az izraeliek harmada jobban hisz Istenben október 7-e óta – állítja egy friss felmérés

Forrás: Shutterstock/MstudioG

2024. 02. 09.
A Lazar Research által a The Jerusalem Post számára készített átfogó felmérés szerint a megkérdezett izraeliek 33 százaléka válaszolt úgy, hogy a Hamász október 7-i mészárlása, illetve a háború kitörése óta megerősödött az Istenbe vetett hite.

A február 5-6-án végzett felmérés során 512 személy válaszolt. 4,3 százalékos hibahatár mellett a felmérés eredményei bepillantást engednek az izraeliek lélektani útkeresésébe a megpróbáltatások idején, írja a Jerusalem Post.

A kutatásból kiderül, hogy a lakosság jelentős része, 33 százaléka az utóbbi időszakban megerősödött a felsőbb hatalomba vetett hitében; ezzel szemben egy kisebb hányad (8 százalék) úgy érezte, hogy hite inkább megingott.

A többség (59 százalék) viszont arról számolt be, hogy nem változott a spirituális álláspontja az őszi és az azt követő eseményekkel összefüggésben.

Az elemzés vizsgálta a demográfiai árnyalatokat is, és feltárta, hogy az istenhit megerősödése a tradicionális csoportok körében jelentősen hangsúlyosabb volt: esetükben 44 százalék mélyült el hitében. Ezzel szemben a szekuláris válaszadók 16 százaléka válaszolt úgy, hogy a hite megerősödött. Mindamellett az életkor is döntő szerepet játszott ebben a kérdésben, ugyanis a fiatalabb résztvevők nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy hitük erősödött.

Egyébként a válaszadók a „megerősödött vallásos hitük gyakorlati kifejeződései” körében elsősorban

  • az imát (63 százalék),
  • az Istennel való beszélgetéseket (59 százalék)
  • és a zsoltárok felolvasását (45 százalék)

említette.

Az imák növekedése különösen a 60 év feletti válaszadókra volt jellemző (73 százalék); az Istennel fonytatott beszélgetésekről viszonylag magas arányban számoltak be például a szekuláris válaszadók (64 százalék) körében.

A felmérést Dr. Menachem Lazar vezetése alatt folytatták le a Panel4All.co.il internetes oldallal együttműködve.

(Jerusalem Post / Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!