Az Európai Bizottság megerősítette a Heteknek: nincs kizárva a Twitter betiltása
Végső esetben
Az Európai Bizottság megerősítette a Heteknek: nincs kizárva a Twitter betiltása

Forrás: Twitter/Thierry Breton

2022. 12. 02.
Reagált az Európai Bizottság illetékes szóvivője a Financial Times azon értesülésére, miszerint megfenyegették Elon Muskot és a Twittert, hogy ha nem alkalmazkodnak az európai uniós tartalomszabályozási keretekhez, akkor akár be is tilthatják a közösségi platformot Európában. 

A Financial Times arról írt szerdán, hogy Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa egy videóhívás során közölte Muskkal, hogy a Twitternek tartania kell magát bizonyos szabályokhoz, nem dönthet például önkényesen a korábban kitiltott felhasználók visszaengedéséről. 

Mint hangsúlyozta, a platformnak kiterjedt és független vizsgálatnak kell alávetnie magát, hogy megfelel-e az unió belső digitális szabályozásának. 

A Hetek a sajtóhírekkel kapcsolatban megkereste az Európai Bizottságot, hogy valóban történt-e ilyen fenyegetés a Twitter felé, tényleg fontolóra vették-e a platform betiltását. 

 

Európai Bizottság a Heteknek

Megkeresésünkre Johannes Bahkre, az Európai Bizottság illetékes szóvivője reagált. Válaszában kiemelte, hogy még korábban elfogadott digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény (DSA) a november folyamán életbe lépett. Ennek célja az, hogy kezelje a közösségi média társadalmi kárait, rábírja a vállalatokat az erőteljesebb tartalom-ellenőrzésre, és a gyűlöletbeszéd illetve más illegális tartalmak eltávolítására. 

Ezzel kapcsolatban Thierry Breton uniós biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság ezzel a szabályozással most egy új korszakba lép, amelyben felügyelője lesz a világ legnagyobb és legbefolyásosabb techcégeinek. A hatáskörének erejét pedig az adja, hogy

a szabályok ismételt megsértése esetén hatalmas összegű pénzbüntetéssel, sőt teljes uniós tiltással is szembesülnek ezek az óriáscégek.

Akit részletesebben is érdekel a szabályozás, itt bővebben olvashat róla

Videóbeszélgetés Muskkal

A Bizottság igyekezett hangsúlyozni, hogy az általuk ártalmasnak minősített tartalmakra nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a törvénysértő tartalmakra. Habár kiemelik a szólásszabadság fontosságát, független vizsgálatot helyeztek kilátásba az olyan jellegű tartalmakkal kapcsolatban is, mint a dezinformáció, az álhírek, a járvánnyal kapcsolatos manipuláció, a "sebezhető csoportok bántása" és egyéb társadalmi szintű sérelmek. 

Elon Musk, a Twitter vezetője és Thierry Breton egyébként november 30-án folytatott videóbeszélgetést egymással. Ezen a milliárdos vállalkozó elkötelezte magát, hogy néhány hónapon belül a cég alkalmazkodni fog az új uniós szabályozáshoz. Az uniós biztos szerint Musk előtt még óriási munka áll, életbe kell léptetnie a megfelelő tartalom-moderációt, üldözve a dezinformációt és közben fenntartani a szólás szabadságát. 

A Bizottság tájékoztatása szerint a találkozó hasznos volt, a felek megegyeztek abban, hogy 2023 elején a Bizottság illetékes szervei tesztelnek majd a Twitter központjában, valamint a techcég vállalta azt is, hogy a DSA keretében független vizsgálatnak veti alá magát. 

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!