Az ATV szabadságáról
Vélemény
Az ATV szabadságáról

Forrás: ATV

2022. 11. 08.
A szólás-, és sajtószabadság egy rendkívül fontos és védendő érték, nem magától értetődő alapvető jogunk. Sokan mégis hajlamosak ezt elfelejteni, és feláldozni politikai és világnézeti különbségeink oltárán.

Ez egy véleménycikk.

Hadházy Ákos joggal sérelmezheti azt, hogy nem volt lehetősége az elmúlt kormányzati ciklusban elegendő alkalma a közmédiában szerepelni. Bizonyára lett volna mondandója és véleménye is, politikailag és érzelmileg is érthető, miért bosszús. Az viszont teljességgel érthetetlen, hogy miért szorgalmaz bojkottot és miért követel politikusként szerkesztőségi kitiltást egy olyan intézménytől, amely az elmúlt 12 évben a legtöbbet tette azért, hogy a belpolitika kormánykritikus szereplői a lehető legtöbb emberhez tudják eljuttatni gondolataikat és álláspontjukat.

Az országgyűlési képviselő ajánlata nem az, hogy

  • az ellenzéki képviselők ragadják meg az összes alkalmat a nyilvánosság elérésére,
  • mondják el azokat a témákat, amelyeket máshol nem tudnak elmondani
  • érjék el a kormánypárti szavazókat a kormánypárti médiumoknak való frappáns nyilatkozatokkal
  • teremtsék meg a demokrácia, sajtószabadság, szólásszabadság ideálisabb kereteit azzal, hogy példát mutatnak

 

Nem. Hadházy cenzúrát, bojkottot javasol, politikai beleszólást egy független szerkesztőség munkájába, vendégkörébe, sajtókapcsolataiba.

Lényegében a rosszabb verzióját valósítja meg annak a médiahelyzetnek, amellyel hazug módon most az ATV-t vádolja.

„Kedves” Telex

Érthetetlen az is, hogy miért veszi át ezt a sajtószabadságot korlátozni kívánó narratívát a Telex is. Baranyi Krisztina élő adásban rendezett jelenete kapcsán is azt találták címben írni, hogy – idézem: „Mindenkit kínos helyzetbe hozott az ATV, amikor egy studióba rakta Baranyi Krisztinát és a Pesti Srácok munkatársát”. Hogy ki az a mindenki, aki kínos helyzetbe került, a cikkből nem derült ki, ahogyan az sem, hogy ugyan miért a csatorna felelőssége, hogy Baranyi úgy dönt, nem hajlandó válaszolni egy újságíró kérdéseire. A kínos helyzetet ugyanis Baranyi teremtette, amiért nem jelezte előre a műsorkészítőknek, hogy csak az esetben fogadja el a meghívást, ha nem a Pesti Srácok újságírója lesz a kérdező. A szituációt az ATV műsorvezetői kiválóan oldották meg, s a 12 perces néma csend helyett, végülis csak felmerültek kérdések és születtek válaszok is.

A Telex azonban továbbra is visszhangozza a Hadházy-vádakat, amikor szemlézik Németh S. Szilárdnak, az ATV vezérigazgatójának a Szemléleknek adott interjúját. Ebben a vezérigazgató az ominózus esettel kapcsolatban megjegyzi:

mindannyiunk felelőssége, hogy ne teremtsünk egy még rosszabb hangulatú országot azzal, hogy mélyítjük a politikai árkokat azzal, hogy nem vagyunk képesek békésen megvitatni az ügyeinket egymással.

Éppen ezért elkötelezettek abban, hogy ütköztessék az eltérő álláspontokat, amelyben teljesen legitim vitaérv, ha a vendég felhívja a nézők figyelmét a kérdezője hitelességi deficitjére.

A Telex viszont annak ellenére ért egyet a sajtópereket elveszítő médiafelületek kizárásával és bojkottjával, hogy nem egyszer – ugyan más indoklással – de maguk is elszenvedői ugyanezen elzárkózásnak, és „cenzúrának” a kormányoldal részéről. Németh magyarázatát kitérő válasznak értékelik, holott csak nem kívánják elfogadni az indoklását. Az pedig már a manipuláció csúcsa, hogy azt sugalmazzák, mintha az ATV is áttételesen felelőssé tehető volna a Pesti Srácok folyamatban levő, vagy lezárt peres ügyei miatt.

Avagy mi köze egy helytelenül használt videónak Aleppo bombázásáról az ATV Start Szigorlat című műsorához?

Az ATV egy olyan szerkesztési alapelvet választott évekkel ezelőtt, hogy nem szolgálja ki egyik politikai szekértábort sem, hanem megpróbálja hitelesen tájékoztatni a közvéleményt úgy, hogy minden létező oldalt megszólaltat, és a véleményüket pedig ütközteti. Az ATV nézettsége, sikere bizonyítja, hogy a magyar társadalomban igenis van igény az ilyen jellegű kritikai és árnyalt újságírásra még akkor is, hogyha ez egyes politikusoknak, közszereplőknek, vagy éppen újságíróknak nem tetszik.

Az a jó, hogy szabadság van erre is, meg arra is. Most még.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!