A politikus esete a sajtószabadsággal
Vélemény
A politikus esete a sajtószabadsággal

Forrás: ATV

2022. 11. 04.
Egészen abszurd jelenetnek lehettek szemtanúi azok, akik az ATV Start reggeli műsorában látták a Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével készített interjút. Eredetileg az elszállt rezsiköltségekről lett volna szó, az asztalra végül mégis a sajtó szabadsága és a propagandamédia kérdése került.

Ez egy véleménycikk.

Baranyi Krisztina azt sérelmezte az ATV reggeli műsorában, hogy ott őt egy általa „ócska fizetett propagandistának” minősített újságíró kérdezte Szalai Szilárd, a Pesti Srácok munkatársának személyében. A ferencvárosi polgármester sietve igyekezett emlékeztetni az ATV szerkesztőit arra, hogy ő bizony „szent” fogadalmat tett, hogy ilyen „propagandistáknak” ő semmiképpen sem nyilatkozik, így kínos helyzet állt elő, ugyanis

a Szigorlat című műsorrész lényege éppen az, hogy egy vendég újságíró kérdez egy vendég megszólalót.

A műsor aztán a következőképpen zajlott: Szalai Szilárd kérdezett, amire Baranyi nem volt hajlandó válaszolni, csak és kizárólag akkor, ha az Kárász Róbert vagy Krug Emília tolmácsolásában megismételve elhangzott.

Az egészen kínos és abszurd jelenet hemzsegett az önellentmondásoktól, és nem az ATV miatt (hiába próbálja a „nempropaganda” Telex azt sulykolni, hogy „mindenkit kínos helyzetbe hozott az ATV”).

Az ATV szerkesztőségének ugyanis nem feladata nyilván tartani, hogy melyik polgármester éppen milyen fogadalmat tesz,

és azt mikor szegi meg, mikor tartja be, éppen kit mennyire tart propagandistának és mennyire nem.

Némasági fogadalmak

Ha Baranyinak fontos a fogadalma, akkor a meghívásakor jelzi, hogy csak az esetben tudja azt elfogadni, hogy a Szigorlat című műsorban rendszeresen résztvévő újságírók közül nem X-et, vagy Y-ont hívják be vele együtt a studióba. Az ATV-nek meg nyilván ilyenkor van lehetősége, hogy eleget kíván-e tenni az extra elvárásoknak és a válogatásnak, vagy rugalmasan alkalmazkodik a vendég kívánalmainak. Ha Baranyi ilyen feltételt nem támasztott a meghívás elfogadása elé, akkor a helyzetet csak és kizárólag magának köszönheti.

Az megint más kérdés, hogy mennyire tántoríthatatlan az a fogadalom, amelyet aztán mégiscsak kész megszegni, ha a helyzetet megmentve Kárász Róbert és Krug Emília kvázi magyar-magyar szinkrontolmácsként továbbítja őfelé Szalai kérdéseit.

A beszélgetésben Baranyi lényegében a Pesti Srácok szinte minden kérdésére választ ad, időnként  - elfelejtkezve rendkívüli esküjéről – személyesen Szalainak is.

Az pedig már egy másik kérdés, hogy vajon mi különbség van aközött, hogy a kormánypárt egy-egy képviselője, vagy a kormánypárti holdudvar elutasítja a nyilatkozatokat azzal a magyarázattal, hogy fake news sajtónak nem nyilatkozik és aközött, amit Baranyi most az általa önkényesen a propaganda oldalak közé sorolt médiumok munkatársaival tesz.

S vajon mindehhez az elhatárolósdihoz, némasági fogadalmakhoz kell-e egy olyan médiumnak asszisztálnia, mint az ATV, amely közismerten minden politikai oldalt megszólaltat és számon is kér a műsoraiban.

Kell-e mindenkinek nyilatkozni?

Arról persze lehet vitatkozni, hogy vajon kötelessége-e egy politikusnak minden újságíró kérdésére válaszolnia. Ha nem, akkor nem célszerű azt sem sérelmezni, hogyha a kormánypárt képviselői, vagy akár a miniszterelnök nem áll mindig rendelkezésére az őt karaktergyilkoló sajtóorgánumok számára. Ha viszont igen, akkor az ellenzéki politikusoknak is vállalniuk kell a jobboldali sajtó, s akár a „propagandisták” bekérdezéseit is. Márpedig jónéhány esetben, ezt nem teszik meg, nem egyszer kirekesztve, elutasítva még a tisztességes szándékkal történő újságírói megkereséseket is. A Hetek is tapasztalta ezt nem egyszer, mindkét oldalról.

Talán szimpatikusabb volna az olvasók, választópolgárok számára az, hogyha a kulturált közbeszédet, transzparenciát, számonkérhetőséget és a sajtó szabadságát azzal mozdítanák elő a politikusok és közszereplők, ha a lehetőségeikhez mérten, józan kereteken belül, minden oldal számára nyitottak lennének a megszólalásra.

Sajnos nem csak a propagandisztikus újságírás, vagy a beszűkültség, elfogultság és manipulatív hozzáállás rombolja a hiteles tájékozódás lehetőségét, hanem az is, amikor az olyan globális döntéshozók, mint

az Európai Unió konkrét sajtóorgánumokat tiltanak be a régióban propaganda vádjával, hogy azokat véletlenül se tudják olvasni az emberek.

Érdemes lenne nem belemászni George Orwell 1984-es világába, hanem inkább küzdeni a hiteles és szabad sajtóért, ameddig még lehet. Éppen ezért fontos munka, amit az ATV, vagy a Hetek végez napról napra.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!