A nevetség tárgya
Reakció a Hócipő aktuális címlapjára
A nevetség tárgya

A Hócipő aktuális címlapja /Forrás: Facebook/Hócipő/

2020. 06. 19.
Ismerik bizonyára azt a rettentően kínos szekunder szégyenérzetet, amikor a baráti körben valaki belekezd egy viccbe, de aztán valahogy sehogysem sikerül eljutni a csattanóig, hiába várja azt az ember. Nos a Hócipőn sem lehet egy kiadósat nevetni, lassan már 15 éve. 

A szebb napokat látott kéthetilap éppen aktuális címlapján valami követhetetlen logika mentén egy oldalra hozta a Partizánt irányító Gulyás Mártont, a korrupcióinfóiról híres Hadházy Ákost (mint hősöket <!>) és Németh Sándort, az ATV tulajdonosát, valamint Köves Slomót, a hozzá köthető Brit Media arcaként (mint antihősök <!>). Felettük a szöveg Petőfi Sándor hőskölteményére hajazva: A helység kalapácsai és a fondor lelkületű egyházfiak a médiában. Utóbbi kettő még egyfajta szégyenbélyegként megkapta a narancssárga Fidesz logót is. 

Kétség kívül illusztris egy társaság, csak valahol ebben a vágyvezérelt balul elsült cirkuszi céllövöldében valahogy nem sikerült célt találni. Németh Sándor és a Hit Gyülekezete érdekeltségének kezdete az ATV-ben ugyanis éppen a kétezres évek elejére tehető, amikor is - erre talán Farkasházy Tivadarék is jól emlékeznek, nem volt olyan rég - baloldali kormány volt hatalmon. Nehéz tehát bárhogyan is összelegózni, hogyan jön a Fidesz ahhoz, hogy a tévécsatorna tulajdonosi szerkezetében éppen Németh Sándort pozicionálja. Ahogyan az sincs törvényileg sehol sem szabályozva, hogy egyházvezetők ne lehetnének médiatulajdonosok. 

Talán pont ez böki sokak csőrét mostanában - a Magyar Hangtól kezdve az Átlátszón át ezúttal a Hócipőig -, hogy nem tudják törvényileg ellehetetleníteni a mindenkori vallási közösségeket és egyházakat abban, hogy megkerülhetetlen szerepet vállaljanak a hazai médiában.

Az ATV-vel szembeni frusztráltsága persze nem most kezdődött Farkasházynak. Tavaly decemberben például egy ötoldalas címlapsztoriban szállt bele a csatornába és a Köves Slomóhoz köthető 168 órába mondván, azok "Orbán-kollaboránsok" és "álellenzékiek". A Hócipőnek sikerült egy osztálytablót is mellékelnie az íráshoz, amelyben számonkérik a tévén, hogy milyen közszereplők nem kapnak lehetőséget a képernyőre kerüléshez. 

A nagy kapkodásban sikerült felsorolni egy sor olyan személyt, aki szinte minden héten bejár az ATV-be (!), vagy akivel kifejezetten jó kapcsolatot ápol a csatorna vezetése, de még a sajnálatos módon elhunyt Ungvári Tamás (!!) kapcsán is kérdőre vonta az ATV-t, hogy miért nem szerepel többet a műsoraiban...

Visszatérve a Hócipőre és a viccmesélésre, tipikusan az az eset áll fent, amikor nem maga a vicc, hanem sokkal inkább a vicc mesélője válik a nevetség tárgyává. Így pedig humor híján nem marad más, mint a szekunder szégyenérzet. Vagy még az se.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!