Amerikai járványvédelem: garantáltabb védelmet nyújt a maszk, mint egy vakcina fog
A CDC igazgatója szerint néhány hónapos szigorú maszkviseléssel meg lehetne fékezni a járványt
Amerikai járványvédelem: garantáltabb védelmet nyújt a maszk, mint egy vakcina fog

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 17.
Robert Redfield, az amerikai járványvédelmi központ (CDC) igazgatója legutóbb azzal borzolta a kedélyeket a Szenátusban, hogy kijelentette: az arcmaszkok "erőteljes közegészségügyi eszközök", még egy jövőbeni vakcinánál is hatékonyabban védhetnek a Covid-19 ellen.

“Ha hat, nyolc, tíz, tizenkét héten át hordanánk maszkot, akkor sikerülne megfékezni a járványt"

 

- szögezte le Redfield, aki a Fehér Ház koronavírus akciócsoportjában is benne van.

Miután az arcmaszkokat a legjobb védelmi eszközöknek nevezte a vírus ellen, Redfield hozzátette, azok sokkal nagyobb védelmet garantálnak a Covid-19-el szemben, mint egy esetleges vakcina, ezzel pedig magára vonta a közösségi média haragját.

“Még azt is ki merem jelenteni, hogy ez az arcmaszk garantáltabban megvéd engem a Coviddal szemben, mint amikor majd beadatom magamnak a Covid vakcinát, mert az immunogenitás 70 százalék körül mozog, és ha nem produkálok immunreakciót, az oltás nem fog megvédeni, a maszk viszont igen."

 

Redfield arra is rámutatott, hogy az amerikaiaknak személyes felelőssége, hogy elfogadják és viseljék a maszkokat. A CDC azonban nem mindig volt "konzisztens" a maszkviselésre irányuló ajánlások terén, így Redfield felvetése nem igazán kapott pozitív fogadtatást.

A kérdésben az igazgató szemére vetették, hogy csak igyekszik orvosolni a CDC tavaszi ajánlása okozta károkat, melyben a maszkok viselését még nem ajánlotta a szervezet, illetve aggodalmat fejeztek ki azzal kapcsolatban, hogy a kijelentések oltásellenességet hozhatnak létre az emberekben, akik így inkább a maszkokhoz nyúlnának a vírussal szemben. 

Tavasszal ugyanis az amerikai egészségügyi szakemberek még azt tanácsolták az embereknek, tartózkodjanak a maszkvásárlástól, meg azzal megfosztanák az egészségügyi dolgozókat, akiknek nagy szükségük van rá. Ezután arra kérték őket, hogy csak a betegek viseljék, és egészen áprilisig kellett várni, hogy az általános maszkviselésre kérjék az embereket.

Trump elnök bejelentette, hogy a vírus ellenes oltás még a novemberi választások előtt elérhető lesz limitált számban, azonban ez egyelőre nem fogja biztosítani, hogy az emberek visszatérjenek a normális élethez, csak majd 2021 második vagy harmadik negyedévében.

(RT/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!