A világ legnagyobb felhőkarcolóit építené meg Szaúd-Arábia
A sivatagi okosvárosban mesterséges intelligencia teszi majd könnyebbé a hétköznapokat
A világ legnagyobb felhőkarcolóit építené meg Szaúd-Arábia

A sivatagi okosvárosban mesterséges intelligencia teszi majd könnyebbé a hétköznapokat( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 06. 02.
A 2017-ben született koncepció sok része még nem került nyilvánosságra, azt viszont már tudni lehet, hogy a városban radikálisan csökkenteni lehetne a lakosok közlekedéssel eltöltött idejét, és közelebb hozná az emberekhez a természetet. 

A szaúdi koronaherceg szerint azért van szükség egy új településtípusra, mert „a világ legfejlettebbnek tartott városaiban az emberek éveket töltenek tömegközlekedéssel, és az utazási idő 2050-re a duplájára fog nőni. 2050-re egymilliárd embernek el kell majd hagynia az otthonát a szén-dioxid-kibocsátás növekedése és a tengerszint emelkedése miatt. Az emberek 90 százaléka szennyezett levegőt lélegzik be”. 

A Neom 1500 kilométerre épül Rijádtól, és autómentes övezet lesz, melyet egy 170 kilométer hosszú vonal fog összekötni, és a lakosság nagysebességű járművekkel és önvezető technológiák segítségével tudja majd megközelíteni az úticélját. A leghosszabb ideig utazó lakos is csak maximum 20 percig lesz úton, ennyi idő alatt lehet majd átutazni a városon. 

A 2030-ra megépülő városban a tervek szerint a mindennapi életet a mesterséges intelligencia könnyíti majd meg, nem lesz szén-dioxid-kibocsátás, és a 380 000 munkahelyet teremtő beruházás során a természet 95 százalékát érintetlenül hagynák. A városban kiemelt szerepe lesz a környezetvédelemnek, ezért az építkezés során százmillió fát és bokrot ültetnek majd a jelenleg sivatagos területen. 

A projektben több mint 65 ország szakemberei vesznek részt, és a településen meg fog épülni a világ egyik legnagyobb repülőtere is, hogy a város milliós lakosságát összekösse a külvilággal. 

A szaúdiak két felhőkarcolót is terveznek építeni a városba, melyek a jelenleg legnagyobb épületeknél is hatalmasabbak lennének. Az épületek a Vörös-tenger partján épülnek majd, a sivatag felé fognak terjeszkedni, és lakóhelyiségek, valamint kereskedelmi létesítmények és irodák is megtalálhatók lesznek bennük. 

 „A fenntartható, modern városban a fizikai munkásoktól a milliárdosokig bárki lakhat majd”

mondta Ali Sihabi, a Neom tanácsadó testületének tagja.

A szaúdi légitársaság gépei idén júniusban már hetente fogják szállítani az utasokat Dubaiból a tervezett város területére, de tervben van egy közvetlen járat kialakítása is London és Neom között. 

(Al Arabiya / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!