hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden eladó? Így vásárolja fel a sportvilágot Szaúd-Arábia
Szerecsenmosdatás
Minden eladó? Így vásárolja fel a sportvilágot Szaúd-Arábia

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 09. 14.
Nem kis ellentmondás, hogy ugyanaz a vezetés, amely nemzetközi szinten befektet a közösségi médiába, annak használatáért bebörtönzi a saját állampolgárát. Szaúd-Arábia futurisztikus fejlesztései és sportklubokba öntött dollármilliói ugyanis csak az elnyomást takarni igyekvő kirakat.

Szaúd-Arábia az elmúlt időszakban mint a szabadságjogok megsértésében élen járó állam szerepelt a nemzetközi sajtóban. Az országot – melynek egyébként nincs alkotmánya – kemény kézzel igazgatja a királyi dinasztia (a tényleges irányítás a 37 éves koronahercegnél, Mohamed bin Szalmán asz-Szaúdnál van, aki 2022-től a miniszterelnöki címet viseli).

Emberi jogi esetek

Az esetek közül az egyik legmegrendítőbb Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása volt 2018-ban. De említhetjük azt is, hogy 2022 márciusában 81 férfit végeztek ki 24 óra alatt az országban terrorizmus és „deviáns meggyőződés” miatt. Ugyanebben az évben a Leedsi Egyetemen doktoráló Szalma al-Sehabot Szaúd-Arábiába való hazalátogatása alatt letartóztatták közösségimédia-fiókjai miatt, ugyanis disszidensek és aktivisták bejegyzéseit osztotta meg. A kisgyermekes édesanyát 34 év börtönbüntetésre, majd ennek letöltése utáni 34 év utazási tilalomra ítélték.

A keresztények helyzete különösen törékeny Szaúd-Arábiában, amely az OpenDoors nemzetközi szervezet legfrissebb jelentése szerint a 13. helyen szerepel a keresztényekre nézve legveszélyesebb országok listáján. Az iszlámon kívül tilos minden vallás nyílt gyakorlása; a Bibliát nem lehet elővenni nyilvános helyen, és még turisták is csak egy példányt vihetnek be az országba. Egy muzulmán kereszténységre való áttérése bűncselekménynek számít – ugyanúgy, mint a legtöbb iszlám államvallású országban. A helyi, hitüket gyakorló keresztények állandó fenyegetettségben élnek, hogy koholt vádak alapján bebörtönzik őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!