Netanjahu titokban tárgyalásokat folytathatott Szaúd-Arábiában
A szaúdi-külügyminiszter tagadja, hogy az Iránról és a kapcsolatok normalizálásáról szóló találkozóra sor került volna
Netanjahu titokban tárgyalásokat folytathatott Szaúd-Arábiában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 23.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök titokban tárgyalásokat folytatott vasárnap Szaúd-Arábiában Mohamed bin Szalmán trónörökössel - jelentette a Wall Street Journal és az izraeli média szaúdi forrásokra hivatkozva. Netanjahut állítólag elkísérte útjára Joszi Kohen, a Moszad kémfőnöke, illetve a közel-keleti körúton járó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is. A szaúdi külügyminiszter cáfolta az értesüléseket, határozottan állítva, hogy a találkozón csak amerikai és rijádi vezetők vettek részt.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az izraeli kormányfő a média információi szerint mintegy négy órát tartózkodott a Neom nevű tengerparti városban a megbeszéléseken. A miniszterelnöki hivatal nem volt hajlandó kommentálni a lapnak a tárgyalások hírét, de Netanjahu közeli tanácsosa, Luk Topaz azt írta Twitter-fiókjában:

"miközben (Beni) Ganz (védelmi miniszter) politikával foglalkozik, addig a miniszterelnök békét köt"

- ami közvetve megerősíteni látszik a média értesülését.

Joáv Gallant oktatásügyi miniszter szintén megerősítette az értesülést, és a tárgyalásokat "nagyszerű eredményként" említette meg.

Két szaúdi forrás is megerősítette a Wall Street Journalnek, hogy Mohamed bin Szalmán rijádi koronaherceg és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránról és a Jeruzsálem és Rijád közötti diplomáciai kapcsolatok normalizációról tárgyaltak több órán keresztül, de hozzátették, semmilyen lényeges áttörés nem történt az ügyben.

A lap hozzátette, először került sor hivatalos találkozóra a két állam vezetője között.

A titkos tárgyalások magyarázatot adnak arra, hogy a koronavírus elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet miért halasztotta váratlanul vasárnapról hétfőre az ülését. Az ürügy az volt a miniszterelnöki hivatal közleménye alapján, hogy két miniszternek ki kell egészíteni javaslatait a megbeszélésre, amin ők maguk is csodálkoztak - állítja a ynet izraeli hírportál.

Miután Izrael aláírta a kapcsolataik normalizásáról szóló egyezményt az Emírségekkel, Bahreinnel és Szudánnal, Donald Trump amerikai elnök minden alkalommal kijelentette, hogy szerinte Szaúd-Arábia is csatlakozni fog a folyamathoz.

Szaúd-Arábia azonban viszonylag hűvösen reagált Izrael és az arab országok közelmúltbeli megállapodásaira, és válaszaiban mindig megemlítette a palesztin kérdést. A kapcsolatok javulását jelzi azonban, hogy az elmúlt hetekben Rijád megengedte, hogy az izraeli polgári repülőgépek áthaladjanak légterén az Egyesült Arab Emírségekbe és Bahreinbe vezető úton, és az utóbbi években kemény bírálattal illette a palesztin vezetés politikáját is.

Trump valószínű elnökválasztási veresége miatt Pompeo "búcsúlátogatásokat" folytat a Közel-Keleten, és miután egyebek között járt Törökországban és Izraelben, a hétvégén a Perzsa-öbölbe érkezett, és járt az Emírségekben és Katarban is. A Netanjahuval közös találkozó mellett Rijádban tárgyalt külön is Szalmán trónörökössel.

Fejszál bin Farhán szaúdi külügyminiszter nem sokkal később Twitter-oldalán cáfolta, hogy Netanjahu az országba utazott volna, határozottan állítva hogy a találkozón kizárólag a koronaherceg és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vett részt. 

Szeptember közepén Izrael Washingtonban megállapodást kötött a kapcsolatok rendezéséről az Emírségekkel és Bahreinnel. A két ország eltért az eddigi arab politikától, amely a palesztin államiság rendezésétől tette függővé a kapcsolatok rendezését Izraellel. Korábban, a hetvenes évek végén Menáhem Begin izraeli miniszterelnök kötött békét Egyiptommal, majd a kilencvenes évek közepén Jichák Rabin kormányfő írt alá békeszerződést Jordániával.

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!