hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hasogdzsi-gyilkosság ronthatja meg Amerika és Arábia viszonyát
Kísértet a múltból
A Hasogdzsi-gyilkosság ronthatja meg Amerika és Arábia viszonyát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 03. 04.
2018 óta nyílt titok, hogy a szaúdi korona­hercegnek köze lehetett az ellenzéki újságíró, Dzsamál meggyilkolásához. Más kérdés, hogy az új kabinet miért most hozta nyilvánosságra azt a jelentést, amelyben bizonyí­tékokat is megneveznek erre. Mohamed bin-Szalmán igyekszik az új adminisztráció kedvében járni, de lehet, hogy ez kevés lesz a kapcsolat megmentéséhez.

Dzsamál Hasogdzsi, a Washington Post újságírója 2018. október 2-án besétált Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségére, ahonnét már nem jött ki élve. Később a szaúdi kormány egy kirakatperben a merényletet elkövető 15 ember közül ötöt halálra ítéltetett (büntetésüket végül 20 éves börtönbüntetésre enyhítették); három másikat pedig 24 évre börtönbe küldött. A jogvédő szervezetek szerint azonban az igazi tettesek és a gyilkosság mögötti agytröszt, azaz az országot irányító koronaherceg eddig megúszták a felelősségre vonást.

Csak közvetett bizonyítékok vannak

Már akkor is általános vélemény volt a nyugati médiában, hogy az újságíró kivégzését Mohamed bin Szalmán rendelte el, ugyanis a Törökországban élő Hasogdzsi aktívan bírálta a királyi családot, és korábbi bennfentes pozíciójának köszönhetően terhelő információkkal is rendelkezhetett, ami kompromittálhatta volna a szaúdi uralkodó családot.

A Biden-kormányzat február 25-én hozta nyilvánosságra azt a négyoldalas CIA-dokumentumot, amelyben részletesen kifejtik, hogy milyen szerepe és kapcsolata volt a gyilkossággal a (2017 óta az országot irányító) koronaherceg köreihez tartozó személyeknek, akiknek a neve is szerepel a jelentésben. Az irat arra hivatkozik, hogy mivel 2017 óta bin-Szalmán teljhatalmat gyakorol az országban, egészen bizonyos, hogy tudott az akcióról, sőt, az engedélye nélkül vezető szaúdi titkosszolgálati szereplők nem hajtottak volna végre egy ilyen műveletet, amiről egyértelmű, hogy nem spontán történt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!