A kínai álom egészen az űrig nyúlik
A kínai álom egészen az űrig nyúlik

A Chang’e-5 űrszonda sikeresen visszatért 2020. december 17-én(Forrás: China Media Group)

2020. 12. 21.
Kína holdkutatási projektje "körutazás, leszállás és visszatérés" háromlépcsős stratégiájának utolsó lépéseként a holdmintákat szállító Chang'e-5 szonda sikeresen visszatért a Földre. Az elmúlt években Hszi Csinping kínai államelnök többször is szót ejtett Kína űrkutatási álmáról, űrhatalommá válásáról, a világegyetem felfedezéséről, az űripar fejlesztéséről fontosságáról is. (x)

1970 áprilisában a Kínai Népköztársaság sikeresen elindította a "Dongfanghong-1" -et, és ezzel az ötödik ország lett a világon, amely önállóan fejlesztett ki és lőtt fel a mesterséges műholdat. Idén áprilisban a "Dongfanghong-1" küldetésben részt vevő veterán tudósoknak adott válaszában Hszi Csinping hangsúlyozta, hogy a "Dongfanghong-1" ötven évvel ezelőtti sikeres elindítása bebizonyította a kínai nemzet önálló fejlesztési szellemiségének hatékonyságát. A kínai elnök szerint nem számít, hogyan változnak a feltételek, az önállóság és a kemény munkára irányuló  ambíció nem vész el. Arra buzdított, hogy a kínaiak masszák meg az űrkutatás és a technológia csúcsait, hogy stabilabban megismerjék és mélyebben elmerüljenek űrkutatásban, és valóra váltsák nagy álmukat, űrhatalommá válásuk mihamarabbi realizálódását. 

Az álmaikhoz való ragaszkodás mindig is motiválta a kínai űrhajósokat a fáradhatatlan fejlesztésre és munkára.

Az elmúlt nyolc év során Kína számos területen ugrásszerű fejlődést valósított meg, az űrrepülésben, a műholdas kommunikációban és a rakétafejlesztésben egyaránt. Technológiai vívmányok sora ("Beidou", "Tiangong", "Mozi", "Chang'e"...) váltotta egyesével valóra a múlt álmait. Tavaly, 2019-ben a Chang'e 4 holdkutatási projekt küldetésének sikeres befejezése után Hszi Csinping az űrkutatókkal való találkozásakor úgy fogalmazott, hogy az eredményt hozó vállalkozások álmokkal kezdődnek. 

Az 1970 áprilisában fellőtt „Dongfanghong-1” földi műhold modellje
Az 1970 áprilisában fellőtt „Dongfanghong-1” földi műhold modellje  Fotó: China Media Group

"Hordozzon álmot magában minden szféra és minden egyén egy modern és hatalmas szocialista ország felépítésének és a kínai nemzet dicsőséges megújulásának megvalósítása során, hogy lépésről lépésre keményen dolgozva, rengeteg féle viszontagságot leküzdve érkezzünk az álmunk végcéljához" - üzent Hszi Csinping a kínai fiataloknak. 

Az innováció megteremti a jövőt. A kínai repülőgépipar fejlesztése magabiztos innovációt kíván meg.

Idén július 31-én a kínai elnök ünnepélyesen bejelentette Pekingben, hogy hivatalosan elkészült és rendelkezésre áll a kínai fejlesztésű Beidou-3 globális műholdas navigációs rendszer. „Számos rendszermegoldás pótolhatja ki a hiányosságokat, és a Beidou rendszer kulcsfontosságú elemeivel, amelyeket saját erőforrásaira támaszkodva gyártott Kína, független és innovatív repülőgép-fejlesztésének mikrokozmosza.” - mondta Hszi Csinping.

Az űrkutatásnak nincs, sőt nem is lesz vége, az álom valóra váltásáig vezető út még hosszú. A kínai fejlesztők úgy vélekednek, hogy az űrkutatás nem áll meg, és kínai űrjárművek tervrajzai várják még hogy papírra vessék, és megvalósítsák őket.

Összeállította: Dong Xuhui

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!