A globalizmus óriáspolipja: a BlackRock és a háttérhatalom
A globalizmus óriáspolipja: a BlackRock és a háttérhatalom

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 19.
Van egy vállalat, amelyiknek a tőkéje olyan nagy, hogy ha ország lenne, akkor az Egyesült Államok és Kína után a harmadik lenne a világon. A nevét kevesen ismerik, pedig nem csak a vagyona és a gazdasági ereje elképesztő, hanem az is, hogy milyen szorosan összefonódik a nemzetek feletti, globális elittel, amelynek a célkitűzéseit mindenben támogatja, vagy éppen maga diktálja.

A Hetek Originals vendége volt Vida Ákos újságíró Münchenből, aki nemrég a Magyar Nemzetben megjelent cikksorozatban tárta fel a BlackRock példátlan történetét.

Az nem számít rendkívülinek, hogy ha egy patinás cég sok évtized vagy éppen több évszázad alatt hatalmasra növekszik, mint például a Rotschild bankárdinasztia, amelynek az együttes vagyonát a Forbes 500 milliárd dollárra becsüli, bár vannak, akik szerint ennek a dupláját birtokolják.

De ha így is lenne, az összeg még akkor is eltörpül a BlackRock által kezelt 10 ezer milliárd dollár mellett. 

A sorozat első részében szóba került többek között: 

  • Hogyan indult, és ki alapította a BlackRockot?
  • Hogyan kaphat szinte korlátlan bizalmat egy olyan menedzser, aki 100 millió dollárt égetett el az előző munkahelyén?
  • Milyen jelentősége van a Wall Street-i világban annak, hogy Larry Fink a Los Angelesi Egyetemen csatlakozott a világ egyik legrégebbi titkos társaságához, a Kappa Beta Phi frateritáshoz? Ez a tagság egyfajta ajánlólevelet jelenthet?
  • Szokták mondani, hogy az első millió eredetét nem illik firtatni. Ha Larry Fink bukott bankár volt 1988-ban, ki adta a pénzt az induláshoz?
  • Mivel foglalkozik a BlackRock, amitől hirtelen özönleni kezdtek hozzá a befektetők? 

A beszélgetésből kiderül, hogy a BlackRock nem bank, nincsenek fiókjai, nincs ügyfélforgalma, nem ad hitelt és ezért nem tartozik az állami pénzügyi felügyeletek ellenőrzése alá, de több pénzt kezel, mint számos nagybank. A BlackRock nagyrészvényesnek számít a legnagyobb amerikai bankokban, óriás olajcégekben,

de az Apple, a Nestlé, a Microsoft és a Facebook is a portfóliójában található.

És ha már a magánhatalom és a kormányzati hatalom összemosódásáról van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is gyakran igénybe veszi a BlackRock szolgálatait.

A sorozat első része:

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!