250 éves az Amazing Grace: így született a világ talán leghíresebb keresztény himnusza
250 éves az Amazing Grace: így született a világ talán leghíresebb keresztény himnusza

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 03.
A világ talán legismertebb keresztény himnusza, az Amazing Grace (magyarul: Csodás kegyelem/Az Úr irgalma végtelen) vasárnap lett 250 éves. A népszerű éneket 1772-ban írta egy anglikán lelkész, aki megtérése előtt egy rabszolga-kereskedő hajó kapitányaként ténykedett - egészen addig, amíg meg nem érintette Isten kegyelme.

A szerző, John Newton minden valószínűség szerint 1772 decemberében komponálta a művet, melyet 1773. január 1-jén játszottak el első ízben a nagyközönség előtt.

Mielőtt lelkész lett volna, Newton rabszolgakereskedőként tevékenykedett: rabszolgákat szállított Afrika nyugati partjaitól Amerikába. A történelmi feljegyzések szerint 1748-ban tért meg 22 éves korában, amikor hatalmas viharba került hajójával, kis híján el is süllyedt, de miután Istenhez kiáltott és megígérte, hogy Őneki szenteli az életét, ha segít rajta, csodával határos módon megmenekült.

Ezután egy darabig még folytatta a kapitánykodást, később azonban az egészségi állapota ebben megakadályozta; a férfi feladta addigi hivatását, lelkésznek állt, és felvette a küzdelmet a rabszolgaság intézményével szemben. Munkásságának részeként pedig megírta az Amazing Grace-t.

A himnusz Istennek a viharban megtapasztalt kegyelméről szól, melyet Newton ebben a méltán népszerű műben örökített meg - jóllehet a himnusz eredeti dallama nem maradt fenn. A dalszöveget az évszázadok során különböző dallamokra énekelték, napjainkban viszont kivétel nélkül az „Új Britannia”-féle változatot játsszák, mely először 1831-ben jelent meg a Virginiai Harmóniák nevet viselő énekeskönyvben.

(CNE / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!