10 tonna kukorica és ananász kellett a 15 tagú elefántcsorda megállításához Kínában
Az ormányosok több mint 500 kilométerre merészkedtek élőhelyüktől
10 tonna kukorica és ananász kellett a 15 tagú elefántcsorda megállításához Kínában

Forrás: Twitter/CCTV

2021. 06. 04.
Tizenöt elefánt szökött meg egy  délnyugat-kínai természetvédelmi területről még áprilisban. Azóta már több mint 500 kilométert tettek meg, óriási károkat okozva az útjukba eső földeken. Most úgy tűnik, végre véget ért kálváriájuk, 10 tonna eleségnek és a 700 rendőrnek köszönhetően.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Még mindig nem tisztázott, hogy az április közepén kiszabadult ormányoscsorda hogyan tudta elhagyni a délnyugat-kínai elzárt, természetvédelmi területét. Az azonban bizonyos, hogy a 15 elefántból álló csorda csütörtökön érkeztek meg  Jünnan tartomány székhelyéhez, Kunming városhoz.

 

A 6,5 millió lakosú városban csaknem 700 rendőr és szakértő várta a csordát 10 tonnányi eleséggel, főleg kukoricával és ananásszal.

A céljuk, hogy teherautókkal, drónokkal és az élelemmel olyan útra tereljék a csordát, amin keresztül biztonságosan elhagyhatják a várost. A lakosokat eközben arra kérték, ne tegyenek ki semmilyen élelmet az elefántoknak, ne bámészkodjanak, tartsanak távolságot.

Április óta egyébként ezek az elefántok majdnem 7 millió jüan (átszámítva 310 millió forint) kárt okoztak, például 56 hektárnyi termést is tönkretettek. 

Az ázsiai elefántok és az emberek közötti konfliktusok megakadályozása azért kifejezetten fontos, Kínában vadon összesen csak 300 egyede él a fajnak, legtöbbjük éppen Jünnan tartományban.

(hetek/BBC)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!