Több mint száz éve kihaltnak hitt óriásteknősfajra bukkantak Galápagos-szigetén
A CHELONOIDIS PHANTASTICUS egyike a szigeteken élő 15 fajnak, amelyből kettő már kihalt
Több mint száz éve kihaltnak hitt óriásteknősfajra bukkantak Galápagos-szigetén

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 05. 26.
A Yale Egyetem genetikai tesztjei is megerősítették, hogy 2019-ben Galápagos-szigetén olyan óriás teknőst találtak, mely egy több mint egy évszázada kihaltnak hitt fajhoz (Chelonoidis phantasticus) tartozik. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A hírt Gustavo Marique ecuadori környezetvédelmi miniszter jelentette be:

„Újra megerősítjük ezen faj létezését. A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős fajt megtalálták a Galápagoson.”

A Yale Egyetem kutatói a két éve talált nőstény DNS-ét egy olyan hím egyedével hasonlították össze, amit a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be.

A Fernandina szigetén őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galápagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

„A felfedezés kétségtelenül megújítja a faj helyreállításával kapcsolatos reményünket, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló eseteket”

– nyilatkozta Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója.

Magányos George, a Chelonoidis abingdonii teknősfaj utolsó képviselője 2012-ben utódok nélkül pusztult el , mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoport élővilága egyedülálló, sehol máshol nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Leonardo DiCaprio úgy döntött, 43 millió dollárt ad a Galápagos-szigetek megőrzésére. A színész az általa és elismert természetvédők által alapított Re:Wild alapítványa a helyi nemzeti parkkal és a helyi közösségekkel partnerségben a sziget „visszavadítását” célozza.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!