DiCaprio 43 millió dollárt adományoz a Galapagos-szigetek megmentésére
"Re:Wild" néven indított kampányt az Oscar-djías színész
DiCaprio 43 millió dollárt adományoz a Galapagos-szigetek megmentésére

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 18.
43 millió dollárt ad a Galápagos-szigetek megőrzésére Leonardo DiCaprio – írja a Guardian. A színész az általa és elismert természetvédők által alapított Re:Wild alapítványa a helyi nemzeti parkkal és a helyi közösségekkel partnerségben a sziget „visszavadítását” célozza.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A terv részeként Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén a többi sziget természetét is helyreállítanák.

Az összeg többek között Floreana-sziget – ami 54 veszélyeztetett faj élőhelye – élővilágát is helyreállítaná 13 helyben kipusztul faj, köztük a Charles Darwin által először leírt Floreana poszáta visszahozásával.

A munkát az a Paula A. Castaño vezeti majd, aki már nyolc éve szigetek helyreállításán dolgozik, és számos sikeres projekt van a háta mögött, például a Pinzón-szigetről eltávolították az invazív rágcsálókat, így a galápagosi teknősök újra tojásokat kezdtek rakni ott. Castaño szerinte azonban a sikerhez olyan jelentős befektetések szükségesek, mint a mostani is. 

DiCaprio az egyik legelkötelezettebb környezetvédő Hollywoodban, eddig már több mint 100 millió dollárt fordított ilyen ügyekre. 

A jaguárokat is visszahoznák Észak-Amerikába

Visszatelepítenék a jaguárokat az Egyesült Államok délnyugati részébe természetvédelmi szervezetek és egyetemi kutatók.

A szakértők szerint az emberi beavatkozás nélkül az élőhelyek megszűnése, az autópályák és határfalak miatt nem valószínű az állatok újbóli természetes megjelenése - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Jaguárok jelenleg 19 országban élnek, de a biológusok szerint az állatok a vadászat és az élőhelyek pusztítása miatt a Dél- és Közép-Amerikától az Egyesült Államok délnyugati részéig húzódó történelmi kiterjedési területük több mint felét elveszítették.

Egy-egy hím állatot láttak Arizonában és Új-Mexikóban az elmúlt húsz évben, de nincs bizonyíték arra, hogy tenyészpárok kialakítottak volna maguknak területeket Mexikótól északra. Nemrég egy hím ragadozót láttak a határtól délre, januárban pedig egy másikat Arizona államban.

A tudósok és számos állatvédő szervezet és intézet munkatársa szerint több mint 82 400 négyzetkilométernyi terület van Közép-Arizona és Új-Mexikó hegyeiben, mely 90-150 jaguárnak jelenthet otthont.

A nagymacskák visszatelepítése kritikus jelentőségű a faj megőrzése és a régió ökoszisztémájának helyreállítása érdekében.

(Hetek/MTI/Guardian)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!