hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogy lett a perzsa Irán az iszlám világ élharcosa?
Így kötött házasságot Perzsia szelleme Allahhal
Hogy lett a perzsa Irán az iszlám világ élharcosa?

Az Imám Reza szentély Mesedben a legfontosabb síita zarándokhely Iránban. Kiválóan példázza a perzsa és az arab kultúra egyvelegét az iszlám égisze alatt.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2024. 05. 23.
Az iszlám egy arab próféta örökségén és a neki tulajdonított arab nyelvű tanításokon épült föl. Azt hihetnénk tehát, hogy az iszlám kulturális értelemben arab. Óriási tévedés lenne azonban Perzsia kulcsfontosságú szerepét figyelmen kívül hagynunk. A perzsa hatás nélkül ugyanis az iszlám sem történelmi, sem pedig profetikus távlatban nem érthető meg igazán.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Krisztus utáni negyedik századtól a Közel-Keleten két alapvető hatás érvényesül: a bizánci kereszténységé és a szászánida perzsáké. A kor nagy szereplői óriási változásokon mennek keresztül; úgy is mondhatnánk, hogy az iszlám egy olyan világban született, amelynek fő vallásai épp identitáskereső fázisukba értek. A kereszténység mind drasztikusabban hagyja el zsidó gyökereit, s közben igyekszik feldolgozni, hogy üldözött vallásból államvallássá avanzsálódott. (A judaizmus maga is drasztikus transzformációt él át: a Templom és Jeruzsálem híján kialakul a Misna és a Talmud, amelyek a rabbinikus judaizmus gerincét alkotják.) A szászánida perzsák szintén azzal kísérleteznek, hogy összeházasítsák az államot a vallással, így a perzsa császár egyúttal a zoroasztriánus vallás főpapja is.

A Kelet-római Császárság és a zoroasztriánus Perzsia sokkal nagyobb nyomot hagyott az iszlám fejlődésén, mint gondolnánk. Az elmúlt napok iráni eseményeire tekintettel most azt vizsgáljuk, hogy Perzsia milyen erős befolyást gyakorolt az iszlám vallásra, kultúrára és birodalmi politikára. Azért is érdemes Perzsián a szemünket rajta tartanunk, mert Dániel próféta világossá tette (10:13–21): Perzsia angyali fejedelme ősidők óta Isten tervének kibontakozása ellen küzd, különösen, ami a zsidóságot érinti. Mivel az Izraelre vonatkozó próféciák beteljesedése univerzális érdek, lényegbevágó megértenünk Perzsia szellemének összefonódását az iszlám istenével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!