hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Álom marad a terrorizmus nélküli Gáza?

Egyre nagyobb a feszültség Izrael és a nemzetközi közösség között, miközben a zsidó állam még életben maradt túszainak visszahozásáért és az eltörlésére felesküdött iráni támogatást élvező terrorszervezetekkel küzd Rafahban. A témában Or Yissachart, az izraeli IDSF biztonságpolitikai szakértőjét kérdeztem.

Hoz-e változást az iráni elnök halála?

Hatalmas spontán örömünnep fogadta Iránban, hogy több vezető, köztük a „teheráni mészárosként” is emlegetett elnök, Ebrahim Raiszi, és külügyminisztere, az október 7-ei támadásért felelős iráni külügyminiszter is életét vesztette.

Belföld

Jönnek a választások: meglepő a fiatalok szavazási kedve

2019-ben megugrott a nyugati fiatalok részvétele az EP-választásokon, míg a magyarokat az európai politika helyett inkább a hazai referendumok érdeklik. „Kutatásainkból azt láttuk, hogy a 2022-es országgyűlési választáson részt vevő fiatalok jellemzően szüleikkel azonos módon szavaztak” – mondja Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója.

„A választáson az elvégzett munka számít”

Kőbánya polgármesterét a budapesti autós-biciklis konfliktusról, a Magyar Péter által indított jelöltről és persze a kerületben elért eredményekről és problémákról kérdeztük.

Hit és értékek

Hogy lett a perzsa Irán az iszlám világ élharcosa?

Az iszlám egy arab próféta örökségén és a neki tulajdonított arab nyelvű tanításokon épült föl. Azt hihetnénk tehát, hogy az iszlám kulturális értelemben arab. Óriási tévedés lenne azonban Perzsia kulcsfontosságú szerepét figyelmen kívül hagynunk. A perzsa hatás nélkül ugyanis az iszlám sem történelmi, sem pedig profetikus távlatban nem érthető meg igazán.

HÁTTÉR

A média lelkén száradnak a politikai merényletek?

A politikai erőszak a 19. század végétől alapvető részét képezte az anarchista felfogásnak. Számunkra a legismertebb ilyen eset Erzsébet királynő (Sisi) meggyilkolása, de hasonlóan vesztette életét II. Sándor cár is, aki ellen több ízben is kísérleteztek, míg egy bombás merénylet sikerrel járt. De a közelmúltat tekintve sem egyedülálló, ami Robert Fico szlovák miniszterelnökkel történt.

Életpárti aktivisták rács mögött: sokkoló ítéletek az USA-ban

Az Egyesült Államokban a múlt héten vezető hír volt kilenc életpárti aktivista végső – rendkívül szigorú, egyesek esetében több évi szabadságvesztést jelentő – ítélethozatala. Konzervatív közéleti szereplők részrehajló igazságszolgáltatásról beszéltek, emlékeztetve, hogy baloldali agitátorok, akiket erőszakos zavargásokban való részvétel miatt állítottak törvény elé, gyakran szabadon vagy enyhe büntetéssel távozhattak.

Ilyen szerepe volt a drogoknak az ókori vallásokban

Az elmúlt hónapokban az egykori filiszteus város, Gát romjai között ásatásokat végző Aren Maeir régészprofesszor érdekes felfedezést tett. A Bibliából is ismert település templomainak feltárásakor hallucinogén növények maradványaira bukkant, amelyeket minden bizonnyal kultikus célokra használtak a filiszteusok.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!