hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harmadik nekifutás Izraelben
Netanjahu nyert, de nincs kormánytöbbség
Harmadik nekifutás Izraelben

Netanjahu nyert, de nincs kormánytöbbség(AP/Sebastian Scheiner)

2020. 04. 09.
Egy éven belül harmadszor járultak az urnákhoz az izraeliek, de lapzártánkkor nem egyértelmű, mikor és hogyan lesz stabil kormány Jeruzsálemben. Benjamin Netanjahu győzött, de a vesztesek mindent megtesznek, hogy keresztülhúzzák a választók akaratát.

2018. novembere óta nincs teljes jogkörű kormánya Izraelnek, ezt a patthelyzetet próbálták meg harmadik nekifutásra megoldani március 2-án. A résztvevők számán nem múlt semmi: rácáfolva a pesszimista várakozásokra, miszerint a harmadszori szavazás érdektelenségbe fullad, ráadásul a koronavírus-veszély miatt is százezrek maradhatnak otthon, húsz­éves rekordot jelentő arányban mentek el szavazni. (Az előzményekről múlt héten írtunk összefoglalót: Miért kell harmadszor is szavazni Izraelben? Hetek, 2020. február 28.) 

Az ügyvezető miniszterelnök, Benjamin Netanjahu hátrányból indult, mert pártja csak a második helyet szerezte meg szeptemberben az ellenzéki Kék-Fehér párt mögött. Netanjahu helyzetét tovább nehezítette, hogy a második és a harmadik választási forduló között hivatalosan is vádat emeltek ellene a korrupciós ügyekben, sőt a bírósági tárgyalás kezdetét is kitűzték már.

A kormányfővel szemben pártján, a Likudon belülről is fellépett egy kihívó. Ez utóbbi azonban paradox módon Netanjahu javát szolgálta. Annak érdekében ugyanis, hogy megerősítse pártelnöki pozícióját az előválasztáson, Netanjahu kénytelen volt heteken át közvetlenül az egyszerű párttagság felé kampányolni, akik már elszoktak attól, hogy a világpolitikában nagy befolyású, rendszeresen külföldön tárgyaló elfoglalt miniszterelnök velük foglalkozzon. Most ez megtörtént, és az előválasztáson a kihívóval, Gideon Sa’arral szemben aratott fölényes győzelme már előre jelezte, hogy helyreállt az egyszerű likudosok bizalma a miniszterelnök felé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!