hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Különböző gondolkodásúak vagyunk, de szoktunk egymással beszélni"
Hiller István és L. Simon László a NAT-ról és a magyar oktatásról
"Különböző gondolkodásúak vagyunk, de szoktunk egymással beszélni"

Dósa Győző

2020. 04. 09.
A Nemzeti alaptanterv (NAT) kapcsán felélénkült az oktatásról szóló vita. A témában két meghatározó politikust arról kérdezte a Hetek, hogy mirõl kellene szólnia a NAT-vitának, mi lesz az oktatás jövõje, és miben értenek egyet a kormánypárti és az ellenzéki politikusok.

L. Simon László nemrég az atv.hu-nak azt mondta, hogy rossz vita folyik a NAT-ról. Hol és miért siklott ki ez a vita?

L. Simon László: – Nagyon régóta identitásvitákat folytatunk, ezért a kultúrpolitikai vagy oktatáspolitikai viták jelentős része is ebbe az irányba mutat. Ez komoly törésvonalak kialakítását, fenntartását eredményezi, miközben a NAT kapcsán is sokkal többről van szó. Annyira megváltozott a tudáshoz való hozzáférési lehetőségünk, illetve a tanulás, az ismeretszerzés formája, hogy a mi és a gyerekeink korosztálya közötti különbség sokszorosa annak, ami köztünk és a szüleink, nagyszüleink generációi között volt. Ebből a szempontból nekünk kell a gyerekeinkhez felzárkózni, és nekünk kell megtalálnunk azokat az eszközöket, amelyek a tudásuk meg az identitásuk szempontjából fontos ismeretanyag továbbadásához szükséges. 

L. Simon László (fotó: Dósa Győző)

Hiller István: – A problémák feltárásában nincsen nagyon véleménykülönbség, bármennyire meglepő, hogy egy kormánypárti politikus és egy ellenzéki politikus több kérdésben is egyetért. Mindketten látjuk például, hogy a magyar iskola nem csökkenti az esélykülönbségeket, hanem növeli, nem tudja az úgynevezett ökoszociális háttérből fakadó hátrányokat kiegyenlíteni. Ma egy nagyvárosi, jómódú családban élő fiú és egy szegény családban született kistelepülési lány esetében, ha a két gyermek ugyanolyan tehetséges, 2,5-szeres a különbség az esélyek megvalósítása terén. Ez borzalom. Azt is hasonlóan látjuk, hogy csaknem ugyanúgy fogadtuk be a tudást, mint nagyapáink, és a gyerekeink egészen más módon, mint mi. Sem az iskola, sem a politika erre nem ad ma megfelelő választ. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!