hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mikor kezdődött Jézus szolgálata?
A húszas évek végének nevezetes évfordulója
Mikor kezdődött Jézus szolgálata?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 15.
A Biblia talán legjobban dokumentált történeti évszáma Keresztelő János szolgálatának a kezdete. Ennek az eseménynek – ami közvetlenül megelőzte Jézus nyilvános fellépését – a 2000. évfordulója minden bizonnyal a most kezdődő évtizedre esik.

Tiberius császár uralkodásának „tizenötödik évében, mikor Pontius Pilatus volt Júdea helytartója; Galilea negyedes fejedelme Heródes; Iturea és Trakonitisz tartományának negyedes fejedelme testvére, Fülöp; Abiléné negyedes fejedelme Lüsziániász volt, Annás és Kajafás főpapsága idején Isten szava szólt Jánoshoz, Zakariás fiához a sivatagban” – írja Lukács evangéliuma harmadik fejezetének elején (Szent Pál Akadémia fordítása).

Tiberius császár ezüstpénze.
Tiberius császár ezüstpénze. Uralkodása második felére estek az evangélium eseményei. (fotó:Shutterstock/PuzzlePix)

Az evangélista egy történetírót is meghaladó precizitással határozta meg az időpontot, amikor János éle­tében elérkezett a „kairosz”, a kiválasztott idő a szolgálata megkezdésére. Bár János az írásokban jártas, Istennek odaszánt életet élő személy volt, a küldetését meghatározó üzenetet, hogy „a kiáltó hangja” legyen a sivatagban és „egyengesse az Úr útját”, egy adott napon kapta meg. Miután az „Úr szava szólt” hozzá, ettől kezdve az életét  Illés szelleme kezdte kísérni.

Hétszeres referencia

De mikor következett be ez a pillanat? Mivel minden nép más naptárral és időszámítással rendelkezett, ezért az ókorban az uralkodók trónra lépése számított a legegyértelműbb időmeghatározásnak. Lukács azonban nem elégedett meg azzal, hogy a császár uralkodásához képest pontosan kijelölte János fellépését, hanem további hat személy nyilvános tevékenységét is megadja viszonyításnak. Látszólag ezek nem tesznek hozzá az amúgy is konkrét időponthoz, hiszen ezek mind hosszabb időintervallumok (lásd infografikánkat alább), ám tovább hitelesítik azt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!