hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jó fej pápa meg a morcos másik
Megalkuvás vagy megváltozás – nézőpont kérdése
A jó fej pápa meg a morcos másik

Forrás: Netflix

2020. 04. 15.
A két főpap közül az egyik ABBA-számot fütyül a Vatikán mosdójában, a másik egyedül vacsorázik. Az egyik rajong a fociért, a pápai kertben oregánót szagolgat, a másik Smetanát játszik a szalonjába húzódva. Az egyik elfogad bárkit, bármely állapotában, a másik bűnnek tartja az abortuszt és a homoszexualitást. Nem kétséges, melyik a médiaképesebb.

Úgy tűnik, az egyre nagyobb befolyású Net-flix nem csupán szórakoztatni kíván a filmjeivel, hanem a korszellembe kicsit belepiszkálni. Mindig ez van a nagy­ra nőtt cégekkel: nem bírnak magukkal. Egy idő után nem elég, ha világszerte veszik a termékeiket, nekik a nagy kérdésekről vallott álláspontunk alakítása is kell. Hogy miért? Nem egészen világos, sejtéseink persze vannak. De mind nehezebb másként értelmezni e próbálkozásokat – bármily konteósan hangozzék is.

Anthony McCarten több híres film írójaként (A Mindenség elmélete, A legsötétebb óra) már bizonyította, hogy ért a törté­nelmi alakok ábrázolásához.

A két pápa című színdarabjában is ezt teszi, de a filmre vitt jellemdrámához ezúttal manipu­latív tölteléket is kapunk, amit nagy kanállal kevernek a két öregember mély beszélgetéseihez. Ezek amúgy színvonalasak. Csak ne esne szó bennük időnként a kereszténységről. Mert annak lényeges (és nem mellékesen: eredeti) elemeit kevésbé találjuk meg a filmbeli főszereplők nézeteiben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!