hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Királyi lelépő
Bizonytalanságban Európa legnagyobb monarchiája
Királyi lelépő

Fotó: AP / Dominic Lipinski

2020. 04. 15.
Nagy felbolydulást okozott Harry herceg és felesége, Meghan bejelentése, miszerint visszalépnek a brit királyi család „szenior” köreiből, és a jövőben anyagilag is függetlenedni akarnak. Felmerül a kérdés: mi az alkotmányos monarchiák jövője a modern demokráciák világában?

A sussexi herceg és hercegné a múlt hét szerdán jelentette be az udvari protokolltól teljesen eltérő formában (Instagramon), hogy a jövőben „egy progresszív, új szerepet kívánnak kialakítani a brit monarchia intézményén belül”, és „vissza kívánnak lépni a királyi család »szenior« tagjai közül”. A „szokásos” protokoll-lépésekből mindössze az maradt ki, hogy hivatalosan egyeztessenek a királynővel, akinek a jóváhagyása után jelentheti be egy családtag, hogy kilép a reflektorfényből. Ebben az esetben ez a jóváhagyás csak sokkal később történt meg, úgy, hogy a visszalépés részletei a mai napig nincsenek tisztázva.

Homályba vesző részletek

Harry és Meghan ugyanis nem mondott le a „szenior szereppel” együtt járó címekről, a hivatalos leveleiket és a bejelentéseket továbbra is ezek használatával írják alá, és úgy tűnik, hogy az ezekhez tartozó bevételek közül is csak egyről fognak lemondani, amit a királyi család tagjaként a brit költségvetésből kapnak. A nyilatkozataik alapján ez az összeg az udvartól kapott jövedelmük alig 5 százalékát teszi ki, a többit a cornwalli hercegségtől, azaz Károly hercegtől kapják, amire a jelek szerint a jövőben is számíthatnak.

A hercegi párnak egyébként egészen jelentős saját vagyona van, amit Harry főleg a dédnagyanyjától örökölt. A pénzt ketten kapták Williammel, de úgy egyeztek meg, ha elérik azt az életkort, amikor felszabadíthatják a pénzt, William csak egy kis részt vesz ki belőle, amivel kompenzálja Harryt azért, hogy nem ő fog uralkodni. Harry Dianától is örökölt pénzt, aminek csak a kamatai évente 450 ezer dollárt tesznek ki, amiből úgy is egészen szépen eléldegélhetnek, ha nem veszik igénybe a Károly hercegtől érkező havi apanázst.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!