Tényleg fel lehet robbantani egy aszteroidát? A NASA szimulációja szerint igen - videó
Lehet, hogy mégsem volt teljesen hülyeség az Armageddon filmben felmerülő stratégia
Tényleg fel lehet robbantani egy aszteroidát? A NASA szimulációja szerint igen - videó

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 10. 25.
Egy számítógéppel végzett szimuláció eredményei arra utalnak, hogy a nukleáris eszközök megvédhetik a Földet a semmiből felbukkanó aszteroidáktól. A NASA Jet Propulsion Laboratory különleges kísérlete során arra jutottak, hogy a közeljövőben a Földet megközelítő aszteroidák fenyegetését atombombák bevetésével lehetne megállítani.

A kutatók kétévente elvégeznek egy szimulációt, amely egy érkező aszteroida megállításával foglalkozik. Egy ilyen tesztre került sor nemrég, a vizsgálat főszereplője pedig a 2021 PDC jelű, fiktív kisbolygó volt.

Az aszteroida a szimuláció alapján a semmiből tűnt fel, és

a beazonosításától számítva mindössze hat hónapja maradt az emberiségnek, hogy felkészüljön az érkezésére.

A NASA abból indult ki, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet mindent számításba venni, ezért olyan eszközökkel kell dolgozni, amik egyből rendelkezésre állnak – ilyenek többek közt az atomfegyverek is.

A kutatók az úgynevezett bomlasztás stratégiáját választották, melynek lényege, hogy a kisbolygót darabokra robbantják, az újonnan keletkező részek pedig (remélhetőleg) saját pályájukon haladnak tovább, de a Földet elkerülve. Ez a taktika pedig tényleg hatásosnak bizonyult: a NASA számítógépes algoritmusokkal és egy szoftver, a Spheral segítségével modellezett egy ilyen eseményt, amely pontosan a terveknek megfelelően zajlott.

A program egy 100 méteres kisbolygóval dolgozott, amelyet egy egy megatonnás szerkezettel robbantottak szét. A szimuláció alapján az égitest tömegének 99 százalékát sikerült megsemmisíteni.

A NASA tesztjében öt különböző pályán mozgó aszteroidát vizsgált, mindig más időablakkal.

Az elmélet pedig mindig helyesnek bizonyult.

A kutatók véleménye ugyanakkor megosztott abban a kérdésben, hogy az aszteroidák darabokra való bontása esetleg nem okoz-e még nagyobb gondot. De mint fogalmaztak, ha a veszély valós, ez is egy optimális forgatókönyv.

(hetek/techcrunch.com)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!