Rendkívüli: meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg
Életének századik évében hunyt el
Rendkívüli: meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg

Forrás: Twitter/The Royal Family

2021. 04. 09.
Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje - közölte pénteken a Buckingham-palota.

A herceg 1947-ben házasodott össze az akkor még hercegnő Erzsébettel. Öt évvel később feleségéből királynő lett, regnálása azóta is tart, ezzel ő a brit történelem leghosszabban uralkodó királynője. 

A Buckingham-palota az alábbi közleményt adta ki Fülöp herceg haláláról: 

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a brit királynő bejelentette szeretett férje, Fülöp edinburgh-i herceg halálát. Ő királyi fensége békében távozott el ma reggel, a windsori kastélyban."

 

 

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke és nyolc unokája, valamint 10 dédunokája van. Első gyermekük, Károly wales-i herceg 1948-ban született. Őt követte Anna hercegnő 1950-ben, majd András york-i herceg 1960-ban. A legfiatalabb fiú Edward wessex-i herceg 1964-ben született. 

Maga Fülöp herceg a görögországi Korfu szigetén született 1921 júniusában. Apja Dánia és Görögörszág hercege, András volt, I. György király fiatalabbik fia. Édesanyja Aliz hercegnő pedig Louis Mountbatten lánya, Viktória királynő dédunokája volt. 

Fertőzéses betegséggel kezelték pár hete

A herceget február közepétől 28 napig kórházban kezelték az udvar által közelebbről nem részletezett fertőzéses betegség és szívproblémák miatt.

Fülöp, aki június 10-én töltötte volna be századik életévét, március 16-án hazatérhetett a kórházból Windsorba, de halálának pénteki bejelentéséig már nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Az edinburghi herceg és a brit uralkodó tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

Éppen a kórházi ápolása miatt érte rengeteg kritika Meghan Markle-t és Harry herceget, akik egy rendkívüli interjúban több megdöbbentő váddal is illették a királyi családot és udvart. Többek között azt is állították, hogy a család valamely tagja a kisbabájuk bőrszínére tett utalásokat.

A rendkívüli interjúról, és annak hosszabb távú brit monarchiára gyakorolt hatásáról a Hetek egy korábbi podcastjában beszélgettünk: 

Nem akart nagyszabású temetési szertartást

Fülöp halálának bejelentésével életbe lépett a Forth Bridge néven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket.

Ennek első pontja azt írja elő, hogy William Robert Peel lordkamarás - az udvar legmagasabb rangú polgári köztisztviselője - és Boris Johnson miniszterelnök konzultáljon a királynővel és tudakolja meg, hogy az uralkodónak van-e valamely különleges kívánsága a temetési szertartással kapcsolatban.

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni.

Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót.

A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek.

Ugyanez vonatkozik a királyi család tagjaira is.

Nem változik a trónutódlási sorrend

A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez.

Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges.

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen

az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között.

Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

Fülöp herceg kalandos életéről itt olvashat bővebben.

(Hetek/BBC/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!