hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy igazi egyéniség
Lóversenyektől a trónig - II. Erzsébet brit királynő – 1. rész
Egy igazi egyéniség

Lóversenyektől a trónig - II. Erzsébet brit királynő – 1. rész(Fotó: AP)

2020. 06. 08.
Neve változó világunkban az állandóság szimbóluma – nem csak Nagy-Britanniában, nemzetközi szinten is. Talán nincs élő ember, aki annyi uralkodóval, államférfival találkozott, vagy annyi fogadáson vett volna részt, mint ő.

Az életéről készült, The Crown (A korona) című Netflix-sorozat a legdrágábbnak számít mind közül, a részenkénti tízmillió dolláros költségvetésével. A filmmel együtt maga a főhős is rekordokat döntött: 1953. június 2-án, 67 éve koronázták meg II. Erzsébet angol királynőt, a leghosszabb ideje trónon ülő angol uralkodót.

Becsület és tisztesség: felkészülés a házasságra

II. Erzsébet rendkívül szerető és nyugodt családi légkörben nőtt fel. Születésekor, 1926. április 21-én apai nagyapja, V. György uralkodott feleségével, Mária királynéval, akiknek négy gyermeke közül Dávid herceg, Erzsébet édesapjának a bátyja volt a legidősebb, így még a trónörökséggel járó terhek sem nyomasztották a frissen gyarapodott családot. Erzsébet édesapja, Albert yorki herceg és édesanyja, a skót arisztokrata Eli­zabeth Bowes-Lyon már kezdetektől meggyőződéssel vallották kislányukról, hogy dédanyja, a hajdani Viktória királynő határozottságát örökölte. Winston Churchill pedig azt tartotta a kétéves Erzsébetről, hogy egy „igazi egyéniség”, akiből „gyermek létére megdöbbentő tekintély és megfontoltság sugárzik”.

Nagyapja többször kérette a vidéki birtokra, hogy cserfes kedélye felvillanyozza betegség utáni lábadozása alatt; tőle kapta négyévesen élete első pónilovát, Peggyt. Ettől kezdve a kis Erzsébet szenvedélyesen hódolt a lovaknak, a lótartásnak és a lóversenyeknek. Szinte olvasni is azért tanult meg, hogy lovakkal kapcsolatos szakkönyveket bújhasson. Noha alkalmanként kapott az előbbihez hasonló, nagyszabású ajándékokat, hétköznapjaikat a felső középosztály szintjén élték, ráadásul a születésnapok és karácsonyok alkalmával érkező ajándékok egy jelentős részét többnyire kórházaknak, árvaházaknak ajánlották a szülők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!