Arra bíztatja a japán fiatalokat a kormány, hogy igyanak több alkoholt
1995 óta 25 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás a szigetországban
Arra bíztatja a japán fiatalokat a kormány, hogy igyanak több alkoholt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 18.
Úgy tűnik, hogy a japán társadalomban a fiatal felnőttek túlságosan is józan réteget alkotnak. A hatóságok ugyanis egy új kampány segítségével és a mesterséges intelligencia bevonásával szeretnék rávenni a fiatalokat, hogy igyanak több alkoholt, mivel az alkoholkereslet csökkenése az államkasszára is kihatással van.

Mint az a hivatalos statisztikákból kitűnik, Japánban a fiatalabb generáció jóval kevesebb szeszes italt fogyaszt, mint szüleik nemzedéke. Az adóhivatal adatai azt mutatják, hogy 2020-ban az emberek 25 százalékkal kevesebb ittak, mint 1995-ben.

Ez pedig jelentős kihatással van a szeszes italok után befolyó adóbevételekre: az állami bevételeken belül számított arányuk 5 százalékról (1980) 1,7 százalékra (2020) csökkent.

Éppen emiatt a nemzeti adóhivatal "Sake Viva!" néven versenyt indított jelen tendencia megfordítására.

A versennyel a céljuk az, hogy a résztvevők minél több ötletet küldjenek be, hogy valamiképpen vonzóvá tudják tenni az ivást, és fellendítsék az iparágat, azon keresztül pedig növeljék az adóbevételeket.

A verseny során 20 és 39 év közötti fiatalokat kérnek fel, hogy osszák meg üzleti ötleteiket, hogy népszerűbbé tegyék az alkoholfogyasztást kortársaik körében.

Az adóhatóságnak a verseny lebonyolításával megbízott részlege szerint részben a koronavírus-járvány alatt kialakult új szokások, részben pedig a népesség elöregedése áll a csökkenő alkoholkereslet hátterében.

Ezért azt várják, hogy a versenyzők ötletei és a mesterséges intelligencia segítségével sikerül majd változtatni a helyzeten, és kedvet csinálni a szeszes italok fogyasztásához.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!