hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Így alakultak az Európai Parlamenti választások

Az Európai Parlamentben szemmel látható a jobbra tolódás, de a sokak által várt jobboldali áttörés nem következett be. Az esetlegesen alakuló új pártcsaládok ugyanakkor hozhatnak még izgalmas fejleményeket.

Diploma nélküli tiktoker-politikus vezetheti győzelemre a francia radikális jobboldalt

Karizmatikus, kellemes megjelenésű, ifjú és nem Le Pennek hívják. Sokak szerint ennyiben összefoglalható a pimaszul fiatal Jordan Bardellának, a Nemzeti Tömörülés vezetőjének elsöprő sikere a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

Belföld

Megpecsételődött a kis nemzetállamok sorsa?

A Tisza Párt megjelenésének hatásairól, a Magyar Péter előtt álló kérdésekről, Budapest fontosságáról, valamint az európai szuperállam elleni küzdelmekről is beszélgettünk a választási nap éjjelén Hack Péter jogászprofesszorral.

Választások: tájkép csata után

Beigazolódtak a jóslatok: minden idők egyik legizgalmasabb választása lett a mostani, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően győzött a Fidesz, bár a párt vezetői maradéktalanul mégsem örülhetnek. Bekövetkezett a megjósolt ellenzékváltás is, ám ennek következményei egyelőre még nem sok fronton látszanak. A fővárosban pedig még akár fordulat is következhet.

Az éjjel soha nem érhet véget? - E heti köszöntőnk

Amikor a Hetek választási tudósítását még hétfő hajnali 3 órakor is lelkiismeretesen írnunk kellett a végletekig kiélezett főpolgármester-választás miatt, tényleg az volt az érzésünk, hogy az éjjel soha nem érhet véget. S hiába érkeztek be az eredmények, úgy tűnik, a kampánynak nincsen vége: történtek itt lemondások, stúdióból kirohanás, listázás és újraszámolás is.

Hit és értékek

A liberalizmus és multikulturalizmus bűvkörében

Noha a nemzetállamok rendszere a 18. század végétől mindmáig meghatározza a nemzetközi politikát, napjainkban egyre erősebben pulzál az az ősi birodalmi szellem, amelyről a Jelenések könyve úgy ír, hogy „volt és nincs, noha van”. Az új Róma szörnyetege a „multikulturalizmus” és „jogállamiság” leple alatt fejlődik és a nemzetállamok jogköreinek elszippantásával táplálkozik, amire az EP-választások apropóján érdemes egy pillantást vetnünk.

HÁTTÉR

A Vabi-szabi boldogító életszemlélete

A vabi-szabi egy tradicionális japán esztétikai felfogás, amely a tökéletlenségben, a primitívségben és a befejezetlenségben keresi és találja meg a szépséget, integráns részét képezve a kultúrának. A japánok gyakran hangoztatják, hogy a túlzottan materialista alapú nyugati gondolkodás számára nehezen megragadható ez az életszemlélet.

Habsburg birodalom - az EU bölcsője?

110 éve robbant ki az első világméretű konfliktus, amely gyökeresen megváltoztatta az akkori Európát. A minden korábbinál pusztítóbb nagy háború hatalmas felfordulást hagyott maga után, és elsöpörte a mintegy fél évezrede fennálló Habsburg Birodalmat. Az egykori Habsburg Birodalom és a mai Európai Unió között azonban számos hasonlóság figyelhető meg.

Brit miniszterelnökök és a kereszténység kapcsolata

Július 4-én tartanak parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban, ami közel 80 év után először fordul elő nyáron az ország történetében. Rishi Sunak miniszterelnök a választást beharangozó beszédében elmondta, szerinte a legfontosabb kérdés, hogy az emberek kiben és hogyan bíznak meg. De vajon kiben és hogy bíztak az eddigi vezetőik?

Mire lesz elég a magyar virtus a németországi EB-n?

Pénteken veszi kezdetét a németországi rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság. A 24 válogatottat felsorakoztató kontinensviadalon a Szoboszlai Dominik vezette magyar válogatott is ott lesz. A magyar csapatkapitány bizakodva néz a torna elé, ahol akár meglepetést is okozhatunk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!