hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aki még Erzsébet királynőt is meg tudta nevettetni
Kötelesség, önfeláldozás, hűség: búcsú Fülöp hercegtől
Aki még Erzsébet királynőt is meg tudta nevettetni

Családi fotó a trónra lépés előtt egy évvel, 1951-ben. (Fotó: AP / Eddie Worth)

2021. 04. 15.
Elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet angol királynő férje. Halálhírét követően a királynő kilencnapos gyászt hirdetett, a királyi család tagjai lemondták minden programjukat, és felfüggesztették a kampányolást a politikai pártok. Fülöp hercegnek négy gyermeke, nyolc unokája és 10 dédunokája született. Két dédunokája, akik az elmúlt hónapokban születtek, róla kapták nevüket. Edinburgh hercege júniusban töltötte Volna be a 100. életévét.

Fülöp herceg temetésére egy héttel a halálát követően kerül sor, a saját kéréseinek megfelelően, egy visszafogott ceremónia keretében. A koronavírus-járvány korlátozásai miatt az eseményen harminc fő vehet részt. A brit miniszterelnök jelezte, hogy a tradícióval ellentétben ő nem lesz jelen az eseményen, hogy legyen elég hely a családtagoknak. Azoktól, akik tiszteletüket kívánják leróni a hercegnek, azt kérték, hogy ezt online formában, illetve a herceg által támogatott jótékonysági szervezeteknek való adakozással tegyék meg, és ne személyesen, a járványhelyzetre tekintettel.

A herceg 65 évnyi szolgálat után 2017-ben vonult vissza a közélettől, azóta kevesebb időt tudott továbbra is aktívan tevékenykedő feleségével tölteni. A koronavírus-járvány kitörésekor azonban úgy döntöttek, hogy a királyi házaspár együtt töltse a karanténidőszakot, így a windsori kastélyba vonultak vissza, ahol hűséges segédek egy szűk csoportja gondoskodott róluk. Az HMS Bubble („Őfelsége Buboréka”) néven futó csoporton kívül állók így keveset tudtak a herceg romló egészségi állapotáról.

Bennfentes források szerint a februárban kórházba kerülő herceg egyetlen célja az volt, hogy hazamahessen. Itt egy fertőzés és régebb óta fennálló szívproblémák miatt kezelték. Az egy hónapos kórházi tartózkodást követően márciusban hazatért. A feltételezések szerint a királynő mellette volt, amikor április 9-én reggel elköltözött a földi életből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!