Hetek Univerzum
Aki emberközelivé tette a monarchiát - Fülöp herceg kalandos élete
II. Erzsébet királynő ereje és támasza

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Aki emberközelivé tette a monarchiát - Fülöp herceg kalandos élete
II. Erzsébet királynő ereje és támasza
2012. 06. 14.
Az Egyesült Királyság II. Erzsébet gyémántjubileumát ünnepli. Az idő előrehaladtával egyre több az ok az ünneplésre: amellett, hogy a királynő 60 éve lépett a brit trónra, férje, Fülöp a napokban tölti be a 91. életévét. Erzsébet királynő oldalán mára a herceget mint a brit koronát valaha szolgált leghosszabb ideje hivatalban lévő és legidősebb királyi hitvestársat jegyzik. A 65 éve házas királyi pár háttérszereplő, ám nagyon is aktív tagjának élettörténete egyaránt tetszetős lehet a lányregények, de a kalandkönyvek, sőt, a sportújságok vagy akár humorlapok kedvelői szemében is. (2012. 06. 08.)

2021 április 9-én életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje.

Fülöp herceg Korfun a görög királyi család egyik tagjaként született, szülei a dán és német uralkodóházból való sarjak, noha családjuk királyi származása szerteágazó: Fülöp Viktória királynő egyik ükunokája is (csakúgy, mint II. Erzsébet, akivel harmad-unokatestvérek).

Viharos gyermekkor

Alig másfél éves volt, mikor nagybátyját, az akkori görög királyt száműzték, s Fülöp családjának is menekülnie kellett:

a kisfiút egy gyümölcsösládából fabrikált „mózeskosárban" menekítették ki.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!