hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két dolog kell az élethez: hit és humor
Interjú Schweidel József ükunokáival
Két dolog kell az élethez: hit és humor

Forrás: Wikipédia

2022. 03. 10.
Az aradi vértanúk története nagyon messzinek tûnhet a mai kor embere számára, de egy nemzet életében mindig lesznek olyan, évszázadokon átívelõ, örökérvényû értékek, amelyek nem veszítenek aktualitásukból. Mint amilyeneket a mártírhalált halt Schweidel József leszármazottai õriznek.

Schweidel József egyenes ági ükunokáival, Kirtsch Annamáriával és Kircsfalusy Katalinnal volt alkalmam beszélgetni. A két kedves, mára unokákkal büszkélkedő hölgy életét mélyen meghatározta, hogy az egyik aradi vértanú rokonai: elmondásuk szerint az anyatejjel szívták magukba a hazaszeretetet. 

Ahogy az ember Schweidel József gondolatait olvassa vagy életpályáját látja, szembeötlik, hogy mekkora hazafi volt: harcolt a napóleoni háborúkban, ott volt többek között a párizsi csatánál is. Hogyan őrzik Schweidel József emlékét, Önöknek mit jelent ma 1848–49?

– Olyan korban nőttünk fel, ahol a történelemkönyvekben két mondatot se írtak a nemzeti ünnepekről, még március 15-ét se ünnepelhettünk, nemhogy az aradi vértanúkat. Senkinek se mondtuk, hogy kinek vagyunk az utódai, nehogy kinézzenek bennünket, bár ez a legtöbbször elkerülhetetlen volt…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!