hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatékonyan védi-e az állam a keresztény értékeket?
Hódít a vallástalanság
Hatékonyan védi-e az állam a keresztény értékeket?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 11.
A vallásosság – főleg annak intézményes, „egyházias” formája – hazánkban is csökkenőben van, miközben a nem hívők száma egyre nő. Érdekes ugyanakkor, hogy a felsőfokú végzettségűek között a legmagasabb a formális vallásgyakorlók aránya.

1988 óta folynak a magyarok lelkiállapotát és egyben vallásos beállítottságát is vizsgáló Hungaro­study kutatások, melyek közül a legutolsót tavaly nyáron, a Covid-járvány békésebb időszakában végezték el. Vallásosság terén a legszembeötlőbb trendet 1995-től 2006-ig a maguk módján vallásosak arányának a megduplázódása és a nem hívők számának megfogyatkozása jelentette. A legtartósabb, 1995 óta töretlen tendencia azonban a „templomba járók” számának folyamatos csökkenése.

2006 és 2021 között háttérbe szorult az egyházi vallásosság iránti nyitottság, és fölerősödött a szekularizáció: növekedésnek indult a nem hívők száma, arányuk 15 év alatt a másfélszeresére (25 százalékról 37 százalékra) nőtt. Ez a folyamat gyakorlatilag minden korosztályban megfigyelhető, de különösen érinti az iskolázottabb, fiatalabb és nagyvárosi rétegeket, így a budapestieket is, ahol a nem hívők aránya közel 50 százalék.

A 2021-es helyzetkép alapján a nem hívők már a társadalom 37 százalékát, a vallásukat nem gyakorlók a 20 százalékát adják, míg az egyházias vallásgyakorlók aránya 10 százalékra esett le, a maguk módján vallásosak pedig egy stabil 33 százalék körüli csoportot alkotnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!