"Az Egy Háza" - keresztény, muszlim és zsidó vallást egyesítő központ épül Berlinben
A projekt képviselői szerint a neobrutalista épület "több mint szimbólum, egy új éra kezdete"
"Az Egy Háza" - keresztény, muszlim és zsidó vallást egyesítő központ épül Berlinben

Forrás: Youtube/House of One

2021. 02. 22.
Egy még a keletnémet kommunista rezsim által lerombolt templom helyén épül új imahely a német fővárosban, amely a tervek szerint egy tető alatt egyesíti a három monoteista világvallást, a kereszténységet, az iszlámot és a zsidóságot. A neobrutalista ökumenikus épület az "Egy Háza" névre hallgat, de “churmosquagogue”, azaz "temegóga" néven is emlegetik.

Az imahely alapkőletételével, amit május 27-re terveznek, mintegy tíz éves tervezési időszak zárul le és négy éves építkezési időszak kezdődik a vallásközi együttműködés és dialógus jegyében.

Az "Egy Házát" Kuehn Malvezzi berlini építész tervezte meg úgy, hogy egy közös tér által összekötött templomot, mecsetet és zsinagógát is magában foglaljon. A közös térbe a tervek szerint más hitek és felekezetek, illetve a nem hívők meghívását is tervezik különböző eseményekre és egyeztetésekre.

“Az ötlet rendkívül egyszerű. Olyan ima- és tanulóházat akartunk megalkotni, ahol ez a három vallás együtt élhet úgy, hogy mindeközben megőrzi saját identitását"

- nyilatkozta a különleges projektről Roland Stolte keresztény teológus.

Andreas Nachama rabbi, a terv egy másik lelkes támogatója szerint "sok út vezet Istenhez, és mindegyik jó út",

majd hozzátette, az "Egy Házában" a keresztények, a muszlimok és a zsidók külön tisztelhetik Istent, de a vallási ünnepeken, megemlékezéseken meglátogathatják egymást.

“Ez több mint szimbólum. Ez egy új éra kezdete, amikor megmutatjuk, hogy nincs köztünk gyűlölet."

A "temagóga" az egykori Szent Péter templom helyén épül majd fel a Petriplatzon, ami a második világháború alatt megsérült, majd 1964-ben a kommunista rezsim le is rombolta. A helyén emlékhely, illetve új templom építésének lehetősége is felmerült, majd végül az utóbbi mellett döntöttek, kis csavarral.

“Egy új típusú szenthelyet akartunk építeni, ami tükrözi a mai Berlin szellemiségét. A kezdeményezők csak helyfoglalók, ez nem kizárólag a három monoteista vallás klubja - azt akarjuk, hogy mások is csatlakozzanak hozzánk."

- jelentette ki Stolte.

A projektet általános támogatás övezi a vallási közösségek részéről, többen azonban aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a különböző vallások keverésével új vallást akarnak létrehozni.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!